De opkomst van JDM youngtimers

19 mei 2021

Besproken youngtimers

Een stuk Japans staal op de weg in Nederland. U ziet ze de laatste tijd steeds vaker, JDM auto’s. Deze doorgaans grondig gemodificeerde youngtimers zijn de laatste jaren vors in prijs gestegen. De populariteit van deze bolides groeit dagelijks. Dit komt onder meer door de filmseries als ‘The Fast and The Furious’, maar ook sociale media speelt een grote rol. Waarom zijn deze Japanse muscle cars ook als youngtimer weer zo in trek? 

Wat is een JDM auto?

Het is al jaren een begrip in de autowereld maar voor wie nog niet bekend is met JDM auto’s lichten wij dit graag toe. JDM staat voor Japanese Domestic Market, vertaald: ‘Japanse thuismarkt’. De auto’s  hebben deze naam gekregen omdat de automarkt in Japan strengere regels kent. De belangrijkste regel luidt,  des te meer kilometers men aflegt of hoe langer de auto in bezit is, des te meer belasting Japanners over hun auto’s moeten betalen.

Hierdoor laten veel Japanse particulieren hun auto exporteren naar Amerika en Europa. Daar staan de mensen te popelen om er één te kopen. Op deze manier krijgen de Japanners meer geld voor hun auto. Al redelijk snel werden de Japanse auto’s populair op de Amerikaanse markt. Ondanks dat de muscle car daar natuurlijk domineert, konden de Amerikanen niet meer om de Japanse scheurmonsters heen. De automerken die deze wagens produceren zijn onder andere Mazda, Nissan, Mitsubishi en Toyota.

1103

De invloed van The Fast and The Furious

Een wereldberoemde filmserie over racende auto’s, vriendschap en liefde waar indrukwekkende sportwagens een grote rol in speelden. De autowereld maakte kennis met de Japanse autocultuur toen ‘The fast and The Furious, Tokyo Drift’ uitkwam. Honderd en vier minuten, volledig gemodificeerde JDM auto’s op het filmdoek. De auto´s werden populair onder verzamelaars, garages kochten ze in om de Japanse wagens compleet te modificeren en hobbyisten begonnen de auto´s zelf op te knappen.

De stijgende populariteit van deze youngtimers

Bij veel mensen brengen JDM sportwagens een gevoel van nostalgie. Het zijn dus niet alleen design en prestaties, maar ook het gevoel bij de auto. Er bestaan inmiddels complete fanclubs rondom JDM sportwagens en wellicht heeft er in uw jeugd een poster van een dergelijk exemplaar aan uw muur gehangen. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat deze snelle youngtimers nu vooral populair worden onder de millenials generatie. Logischerwijs vertaalt dit zich ook naar de actuele marktwaarde van JDM auto’s.

Uw JDM droom auto fiscaal voordeliger

Aan de Japanse auto´s hangt een fors prijskaartje, maar doordat een groot deel van deze exemplaren 15 jaar en ouder zijn, vallen ze onder het predicaat youngtimer. Dit zorgt ervoor dat deze bolides in Nederland van fiscale voordelen profiteren, met name ondernemers.. Voor een moderne auto kan de afschrijving een paar duizend euro per jaar bedragen, terwijl de afschrijving voor een youngtimer maximaal een paar honderd euro is. Voor ondernemers gelden meer fiscale voordelen zoals lagere bijtelling.

Uw youngtimer verzekeren

Hoewel de meeste youngtimers aanzienlijk voordeliger in aanschaf zijn, gaat dit helaas niet op voor met name gewilde JDM sportwagens. Een goede youngtimer-verzekering voor uw Japanse bolide mag daarom niet ontbreken. Bovendien profiteert u wél van gunstige voorwaarden en een scherpe premie.

19 mei 2021

Besproken youngtimers

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen