Veelgestelde vragen over youngtimers verzekeren

Schade

Heb ik bij schade ook een eigen risico?

Het eigen risico verschilt per verzekeraar. Check uw polis om te zien hoe hoog uw eigen risico is bij schade. Lang niet in alle gevallen heeft u een eigen risico. Ook kunnen wij voor u rekening houden met de cabrio-kap, met name de soft top. Er zijn namelijk verzekeraars die hiervoor een extra eigen risico rekenen.

Hoe hoog is mijn eigen risico?

Het eigen risico verschilt per verzekeraar. In uw polis kunt u terugvinden hoe hoog uw eigen risico is.

Mijn youngtimer heeft schade opgelopen. Wat moet ik doen?

Elke verzekering heeft een andere dekking. Hierdoor is uw schade niet altijd (volledig) gedekt. Neem bij vragen contact met ons op. Wij kunnen u verder helpen met betrekking tot in hoeverre deze schade gedekt is en hoe de schade snel hersteld kan worden. Bij sommige verzekeringen moet dit bij een aangesloten herstelbedrijf, bij andere bent u vrij om te kiezen. Heeft u bijvoorbeeld een speciale youngtimer en wilt u daarom graag zelf het herstelbedrijf uitkiezen, geef dit dan aan bij het afsluiten van uw verzekering.

Wat is mijn eigen risico bij schade aan een cabriokap?

Dit verschilt per verzekeraar. In uw polis kunt u terugvinden hoe hoog uw eigen risico is. Wij kunnen er altijd voor zorgen dat u de juiste youngtimerverzekering heeft zodat u geen verhoogd eigen risico heeft op uw cabriokap.

Mijn youngtimer heeft ruitschade. Wat moet ik doen?

Wanneer uw youngtimer beperkt of volledig casco verzekerd is, bent u verzekerd bij ruitschade. Wij kunnen u verder helpen met betrekking tot in hoeverre deze schade gedekt is en hoe de schade snel hersteld kan worden. Bij sommige verzekeringen moet dit bij een aangesloten herstelbedrijf, bij andere bent u vrij om te kiezen. Heeft u bijvoorbeeld een speciale youngtimer en wilt u daarom graag zelf het herstelbedrijf uitkiezen, geef dit dan aan bij het afsluiten van uw verzekering.

Youngtimer verzekeringen

Ben ik direct verzekerd als ik de verzekering aanvraag?

Na het afsluiten van uw youngtimerverzekering bent u direct verzekerd. U ontvangt een bevestiging van ons per e-mail. Wel doen wij nog een controle op onder andere uw schadeverleden.

Hoe oud moet de bestuurder zijn voor het afsluiten van een youngtimerverzekering?

Het belangrijkste is dat de bestuurder beschikt over een geldig rijbewijs. Sommige youngtimerverzekeraars discrimineren echter op leeftijd. Veel verzekeraars willen dat de bestuurder minimaal 25 jaar of ouder is. Er zijn echter youngimerverzekeringen die hier makkelijker mee omgaan of zelfs door de FEHAC erkend zijn als kwalitatief goede youngtimerverzekering.

Hoeveel kilometer mag ik rijden met mijn youngtimer?

Dit verschilt per verzekering. Geef bij het afsluiten van uw verzekering aan hoeveel u van plan bent met uw auto te gaan rijden. We zoeken dan samen een passende verzekering voor u uit. Heeft u vragen over hoeveel kilometers u per jaar mag rijden met uw auto, check dan uw polis of neem contact met ons op. Ook wanneer u het maximaal aantal kilometers overschrijdt, graag even contact opnemen, zodat de verzekering aangepast kan worden. Indien u dit niet doet, hoeft de verzekeraar de schade aan u of de tegenpartij niet uit te keren.

 

Ik heb geen auto voor dagelijks gebruik. Kan ik een youngtimerverzekering afsluiten?

 Als marktleider op het gebied van youngtimerverzekeringen kunnen we u altijd van dienst zijn. We adviseren u om een offerte bij ons aan te vragen. Neem bij meer vragen even contact met ons op per e-mail (reurs@vlc-partners.nl). Tijdens kantooruren zijn we ook telefonisch bereikbaar op 0183 – 201 115. 

Ik rijd niet met mijn youngtimer op de openbare weg. Hoe moet ik deze verzekeren?

Als uw youngtimer niet geschorst is, bent u verplicht om deze minimaal WA te verzekeren. Ook wanneer u uw klassieker niet gebruikt of langdurig gestald heeft staan geldt deze verzekeringsplicht. De verzekeringsplicht vervalt op het moment dat u het kenteken schorst. Let er wel op dat de kosten voor het schorsen van een kenteken bij het RDW vaak hoger zijn dan de premie die u per jaar betaalt voor een WA verzekering. Dit is vooral het geval wanneer uw youngtimer verzekerd is op een verzamelpolis tegen een vaste premie.

Mag ik de youngtimer gebruiken voor woon-werkverkeer of privédoeleinden?

Er wordt veel gesproken over dagelijks gebruik, woon- werkverkeer, hobbymatig of recreatief rijden. Sommige verzekeraars noemen dit nadrukkelijk in de polisvoorwaarden. Op uw polis staat een kilometrage per jaar en vragen wij bij het afsluiten de kilometerstand van uw youngtimer op. Valt er een schade voor en blijkt dat u zich niet aan de afspraak heeft gehouden? Dan heeft de verzekeraar het recht om de schade niet uit te keren. 

Mag ik mijn youngtimer uitlenen?

Het is altijd mogelijk om uw youngtimer uit te lenen. Wel is de kentekenhouder aansprakelijk als er een schade voorvalt met uw youngtimer. Ons advies is dan om voorzichtig te zijn met het uitlenen van uw youngtimer.

Mag ik mijn youngtimer verhuren via Snappcar?

Betaalde diensten zoals het verhuren van uw youngtimer via bijvoorbeeld Snappcar is niet standaard meeverzekerd. Gelukkig heeft Snappcar hiervoor ook een verzekering afgesloten zodat uw youngtimer verzekerd is voor deze diensten. Kortom, u mag uw youngtimer verhuren. Houdt er echter wel rekening mee dat Snappcar niet bekend is met youngtimers en dan ook niet verzekerd op basis van taxatiewaarde. Dit kan ervoor zorgen dat u uw youngtimer niet optimaal is verzekerd.

Moet ik mijn auto verzekeren als ik er niet in rijd?

U bent wettelijk verplicht uw auto minimaal WA te verzekeren. Dit geldt ook wanneer uw auto niet gebruikt wordt of langdurig gestald staat. Deze verzekeringsplicht vervalt echter op het moment dat u het kenteken schorst. Let er wel op dat de kosten van het schorsen vaak hoger zijn dan uw jaarpremie voor een WA-verzekering.

Wat is een schadeverzekering voor inzittenden?

Bij een schadeverzekering voor inzittenden zijn zowel u als uw bijrijders gedekt tegen lichamelijke en materiële schade na een ongeluk. De dekking is gelijk aan de geleden schade, met een maximum van € 1.000.000,- per gebeurtenis.

Wat is een verhaalsrechtsbijstandverzekering?

Bij het verhalen van materiële schade als gevolg van een ongeval kunnen de kosten flink oplopen. Wanneer u een verhaalsrechtsbijstandsverzekering heeft, worden de kosten voor juridische hulp vergoed bij het verhalen van schade.

Wat is het maximum aantal voertuigen dat ondergebracht kan worden in een verzamelpolis?

U kunt bij ons een onbeperkt aantal auto’s in uw verzamelpolis opnemen.

Wat is een WA Beperkt Casco verzekering?

Dit is een WA verzekering aangevuld met een aantal extra dekkingen, zoals:

  • Wanneer uw youngtimer wordt gestolen en niet meer teruggevonden
  • Schade door brand of storm
  • Het repareren van ruitschade
  • Schade door aanrijding met een dier

Wat is een WA verzekering?

De WA verzekering biedt u dekking wanneer u schade veroorzaakt aan derden tijdens deelname aan het verkeer. Per gebeurtenis bent u bij schade aan de auto van een ander verzekerd tot een bedrag van € 2.500.000,- voor materiele schade en tot € 6.000.000,- voor schade aan personen. Hulp bij ongevallen is hierbij ook standaard meeverzekerd. Wanneer u schade heeft aan uw youngtimer wordt deze echter niet vergoed. Hiervoor moet een beperkt of volledig Casco verzekering afgesloten worden. Wanneer u met uw auto de weg op gaat, bent u wettelijk verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten.

Wat is een WA Volledig Casco verzekering?

Dit is een WA Beperkt Casco aangevuld met een aantal extra dekkingen, zoals:

  • Wanneer u door een stuurfout een sloot in rijdt
  • Wanneer u tijdens het inparkeren tegen een paaltje aanrijdt
  • Als iemand uw youngtimer opzettelijk beschadigt

Uw youngtimer is volledig Casco, afhankelijk van uw verzekering, verzekerd tot maximaal de dagwaarde of taxatiewaarde van uw auto. Als u pech of schade in het buitenland hebt, bent u met een volledig Casco ook verzekerd. Hierbij worden bijvoorbeeld transportkosten van de youngtimer naar de dichtstbijzijnde garage of terug naar Nederland vergoed. Uw youngtimer heeft een dekking in alle EU landen en de landen rondom de Middellandse Zee. U kunt deze landen terug vinden op uw groene kaart. Een WA+ volledig Casco dekking wordt soms ook wel een All Risk verzekering genoemd.

Taxatie

Hoe vind ik een goede taxateur bij mij in de buurt?

Maak hier een afspraak met een taxateur bij u in de buurt.

Kan mijn bestaande taxatierapport worden overgenomen?

Uw taxatierapport is over het algemeen 2 tot 3 jaar geldig. Verzekeraars accepteren echter alleen taxatierapporten die maximaal een half jaar oud zijn. Bij uitzondering is het taxatierapport iets langer geldig. Wanneer uw taxatierapport minder dan een half jaar oud is, kan deze dus gewoon worden overgenomen.

Wanneer is taxatie verplicht?

Een taxatierapport is enkel nodig indien een youngtimer beperkt casco (WA Plus) of volledig casco (Allrisk) wordt verzekerd. Dan verplicht niet iedere youngtimerverzekeraar dat u uw youngtimer taxeert, het is echter wel verstandig om uw youngtimer te taxeren. Mocht er een schade zijn dan is het lastig om voor een taxateur de waarde van uw youngtimer te bepalen, vooral als deze is gestolen of door een brand verloren is gegaan. Wij raden u daarom altijd aan om uw youngtimer te laten taxeren.

Wat zijn de kosten van taxatie?

Wij werken samen met diverse taxateurs en zij rekenen gemiddeld € 125,- voor een taxatierapport. Er zijn taxateurs die minder rekenen voor een taxatie, maar bij hen zijn er veelal wachttijden van 4 tot zelfs 6 weken. Onze voorkeur heeft het om een taxatie zo snel mogelijk te verrichten, daarom ontvangen wij graag zo snel mogelijk het taxatierapport. Heeft u al een taxateur gevonden? U bent helemaal vrij in het kiezen van een taxateur. De stelregel is dat de taxateur aangesloten dient te zijn bij een branche-organsatie en/of de FEHAC.

Tips en weetjes

Hoe vind ik een goede taxateur bij mij in de buurt?

Maak hier een afspraak met een taxateur bij u in de buurt.

Wat is het bouwjaar van mijn youngtimer?

Het bouwjaar van uw youngtimer is vaak te herleiden met het voertuigidentificatienummer of het chassisnummer. Makkelijker is om het RDW te raadplegen, door middel van uw kenteken ziet u dan direct alle relevante gegevens. Wil het echt niet lukken dan kunnen ook merkenclubs u hiermee in veel gevallen verder helpen.

Moet ik mijn auto verzekeren als ik er niet in rijd?

U bent wettelijk verplicht uw auto minimaal WA te verzekeren. Dit geldt ook wanneer uw auto niet gebruikt wordt of langdurig gestald staat. Deze verzekeringsplicht vervalt echter op het moment dat u het kenteken schorst. Let er wel op dat de kosten van het schorsen vaak hoger zijn dan uw jaarpremie voor een WA-verzekering.

Waar vind ik de meldcode?

Op het kentekenbewijs van uw auto kunt u de meldcode vinden. Als u het chassisnummer weet, is de meldcode ook zo te achterhalen. De laatste 4 cijfers van het chassisnummer zijn gelijk aan de meldcode.

Wanneer is mijn auto een youngtimer?

Veel verzekeraars zien uw auto als een youngtimer wanneer deze 15 jaar of ouder is. Dit verschilt echter wel per verzekeraar. Ook semi-youngtimers zijn bij ons te verzekeren tegen youngtimertarief. Twijfelt u of uw auto een youngtimer is of heeft u hier meer vragen over? Neem dan even telefonisch contact met ons op of stuur een e-mail.

Offerte en polis

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Met uw persoonlijke gegevens wordt door VLC & Partners uiterst vertrouwelijk omgegaan. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor uw youngtimerverzekering en aanvullende dekkingen. Deze gegevens worden niet verstrekt aan derden. Wanneer u een verzekering bij ons afsluit zijn wij echter wel genoodzaakt uw gegevens te verstrekken aan de verzekeraars waar Reus Verzekeringen mee samenwerkt.

Hoe geef ik een wijziging door?

Wanneer u een poliswijziging wilt doorgeven of een nieuwe youngtimer wilt verzekeren, verzoeken wij u om een e-mail te sturen naar reus@vlc-partners.nl of telefonisch contact op te nemen met 073 – 692 4773. Het verzekeren van uw nieuwe youngtimer kunt u ook hier overigens ook online doen. Met onze online rekenmodule vergelijkt u verschillende premies en kunt u gelijk uw verzekering afsluiten.

Hoe hoog is mijn eigen risico?

Het eigen risico verschilt per verzekeraar. In uw polis kunt u terugvinden hoe hoog uw eigen risico is.

Hoe vraag ik een offerte aan?

Via onze premieberekening kunt u gemakkelijk en snel uw premie via onze website berekenen. U kunt zo direct uw verzekering online bij ons afsluiten. Natuurlijk zijn we ook tijdens kantooruren ook telefonisch of via e-mail bereikbaar. Telefonisch zijn we bereikbaar op 073 – 692 4773. Ons e-mailadres is reus@vlc-partners.nl.

Hoeveel bedraagt de assurantiebelasting?

We zijn wettelijk verplicht 21% assurantiebelasting in rekening te brengen.

Kan ik de youngtimerverzekering ook digitaal afsluiten bij VLC & Partners?

Ja, dat kan! Na het berekenen van uw polis via onze online rekenmodule heeft u de mogelijkheid om direct uw youngtimerverzekering af te sluiten. Na het afsluiten van uw premie ontvangt u van ons een bevestiging per e-mail. Natuurlijk heeft u ook de mogelijkheid om contact met ons op te nemen per e-mail (reus@vlc-partners.nl) en kunt u ons tijdens kantooruren telefonisch bereiken op 073 – 692 4773.

Waar kan ik de polisvoorwaarden vinden?

De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar. Wij spenderen veel tijd aan het actueel houden en aanvullen van de voorwaarden die voor u zo belangrijk zijn. Neem contact met ons op voor de meest actuele voorwaarden. Naast de voorwaarden werken verzekeraars ook met clausules, dit zijn extra toevoegingen die niet standaard op iedere youngtimerverzekering staan. Ook kunt u zelf de voorwaarden checken op uw polis. Heeft u hier meer vragen over? Neem dan graag even contact met ons op.

Welke kosten hanteert VLC & Partners?

Enkel de verzekeraar rekent de verzekeringspremie bij u, daarnaast werken zij in sommige gevallen met eenmalige poliskosten. Wij ontvangen vervolgens van de verzekeraar een maandelijkse vergoeding voor uw youngtimerverzekering.

Wordt mijn polis automatisch beëindigd bij verkoop van het voertuig?

Wanneer uw youngtimer wordt verkocht en het kenteken bij het RDW wordt overgeschreven, wordt uw verzekering niet automatisch beëindigd. Deze verkoop moet aan ons doorgegeven worden. U kunt contact met ons opnemen per e-mail (reus@vlc-partners.nl) en tijdens kantooruren zijn we telefonisch bereikbaar op 073 – 692 4773. Als u een vrijwaringsbewijs hebt ontvangen, dient u een kopie hiervan toe te sturen aan VLC & Partners. Wij zullen dan de verzekeringspolis vanaf de datum van vrijwaring stopzetten.

Zegt VLC & Partners mijn huidige autoverzekering op?

Ja, wij zijn u hier graag in van dienst.