Youngtimer regeling voor u toegelicht

Een oudere, tweedehandse auto voor zakelijk gebruik. Het klinkt als onaantrekkelijke keuze, maar biedt bijzondere voordelen die voor ondernemers zéér interessant kunnen zijn! Want bijtellen over de dagwaarde wordt na 15 jaar ineens heel voordelig in vergelijking met een moderne, nieuwe auto.

Bijtelling auto's

Jonger dan 15 jaar

  • Bijtellen over de oorspronkelijke cataloguswaarde
  • Bijtelling varieert van 4% tot 25% (afhankelijk van uitstoot)
  • Regelgeving verandert jaarlijks

Ouder dan 15 jaar

  • Bijtellen over de huidige waarde
  • Bijtelling is 35%
  • Sinds 2010 is de regelgeving ongewijzigd

BMW 320d

Kilometerstand: 30.000 km

Bouwjaar: 1-2015

Vraagprijs: € 37.750,-

Cataloguswaarde: € 48.980,- (bron RDW)

Bijtelling: 20%

Bijtelling per jaar: € 9.796,- (bruto)

Dealer: Ekris

BMW 330i M-pakket

Kilometerstand: 114.000 km

Bouwjaar: 7-2000

Vraagprijs: € 12.500,-

Dagwaarde: € 5.750,- (bron ANWB)

Bijtelling: 35%

Bijtelling per jaar: € 2.012,- (bruto)

Dealer: AutoHan

Dagwaarde toegelicht

Waarom is de dagwaarde lager dan de prijs waarvoor ik de auto heb gekocht? De fiscus geeft aan dat de bijtelling moet plaatsvinden over de waarde van de auto in het economisch verkeer (dat is de huidige waarde van de auto) en niet van de catalogusprijs van de auto [1]. De Belastingdienst verwijst voor de waarde in het economisch verkeer naar verkoopsites als marktplaats.nl of ebay.nl en naar waardevaststellingen door organisaties, zoals de ANWB/Bovag-koerslijst [2]. De Belastingdienst trekt hierin geen eenduidige lijn en de waarde van de auto blijft hierdoor lastig te bepalen. Wij raden aan om uw belastingadviseur de dagwaarde van uw youngtimer te bepalen om discussie te voorkomen.

Bronnen:

[1] Belastingdienst, Auto ouder dan 15 jaar

[2] Belastingdienst, Waarde in het economisch verkeer

Speciale youngtimerverzekering

Als u een youngtimer koopt moet u verplicht een verzekering afsluiten. Dit kan tegenwoordig enorm snel, maar het is wel belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Er zijn tal van autoverzekering en de keuze kan afhangen van het type auto, uw leeftijd, het gebruik van de youngtimer en eventuele schadevrije jaren die u heeft opgebouwd. Youngtimerverzekeraars werken soms met verschillende uitgangspunten en daarom is het verstandig om kritisch te kijken naar wat voor u de beste optie is. 

Vraag een offerte aan