Bijzonder: Renault Avantime

22 december 2014

Besproken youngtimers

De Renault Avantime. Een uitvinding van Renault samen met Matra Automobile met als voorganger de Renault Espace. Een bijzondere conceptauto die ook in productie is geweest van 2001 tot en met 2003. Een productieaantal van 229 maakt dit tot een van de meest bijzondere Renaults van de afgelopen jaren. Volgens de Onschatbare Klassieker Jaarboeken mag de auto al worden aangemerkt als klassieker. Het verhaal achter de Avantime maakt het tenslotte tot een bijzondere auto.

1135

De Renault Avantime was een onconventioneel ontwerp van de nauw met Renault verbonden autoproducent Matra, die bekend was geworden door zijn sportwagens en de uitvinding van de MPV. Matra bouwde aanvankelijk de Renault Espace voor Renault. Toen de productie van de opvolger daarvan, de Espace 4, naar een andere fabriek werd verplaatst, mocht Matra voor Renault een MPV ontwerpen in het hogere marktsegment, op basis van de Espace 3. Dat werd de Avantime, een samentrekking van avant (voorwaarts) en time (Engels voor tijd, met andere woorden: zijn tijd vooruit), uit te spreken als avantaim en niet avantiem. Het prototype werd in 1999 getoond op het Autosalon van Genève. Twee jaar later ging de Avantime in productie. Vrijwel tegelijkertijd bracht Renault ook de Vel Satis op de markt, in feite een concurrent van de Avantime. De Avantime verkocht bijzonder slecht en de productie bleek voor Matra verre van kostendekkend, in december 2002 . Mede als gevolg hiervan staakte Matra in maart 2003 de autoproductie. Omdat verplaatsen van de productie naar een andere fabriek te duur zou worden, besloot Renault de bouw van de Renault Avantime te staken.

22 december 2014

Besproken youngtimers

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen