De Fiat Uno bestaat 40 jaar

11 juli 2023

Besproken youngtimers

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat de Fiat Uno voor het eerst op de markt kwam. Voor het Italiaanse Fiat was dit een belangrijk keerpunt in de historie. Met de komst van dit model veranderde onder andere het productieproces. Hoewel de Fiat Uno met het bereiken van 40 jaar, officieel als oldtimer door het leven gaat, blijft dit model een absolute favoriet onder liefhebbers van youngtimers 

Met meer dan vijf jaar aan ontwikkeling, ontwerp en een budget van omgerekend ruim een half miljard euro, werd de Fiat Uno de grootste investering die Fiat tot dan toe had gedaan in een nieuw model. Overigens werd in dezelfde periode de FIRE-motor geïntroduceerd en deze is ook in de Fiat Uno geplaatst. Deze viercilinder-lijnmotor werd volledig door robots geassembleerd en betekende een belangrijk moment voor de Italianen.

De historie van de Fiat Uno

In 1983 werd de Fiat Uno geïntroduceerd aan het grote publiek. Daarmee verving het zijn voorganger, de Fiat 127. Wat vooral opviel voor die tijd is het grote rechthoekige ontwerp. De vierkante vorm was ruim en praktisch. Hoewel veel mensen kritisch waren dat het model aerodynamisch minder efficiënt zou zijn, was de Fiat Uno dat weldegelijk.  

Andere autofabrikanten kozen met hun design voor lagere en slankere vormen, maar Fiat koos destijds voor een andere en vooral praktische aanpak. Het succes dat dit opleverde zorgde ervoor dat ook andere merken het `vierkante` voorbeeld van de Fiat Uno volgden.  

De eerste generatie van de Fiat Uno kende een uitvoering met drie deuren en een variant met vijf deuren. De oorspronkelijke Uno had een dieselmotor van 1,3 liter en kon een snelheid bereiken van 140 kilometer per uur. 

De Fiat Uno is een van de meest geproduceerde auto’s ter wereld. Tot het einde van de productieperiode in Italië in 1995 werden er ruim 6 miljoen Fiat Uno’s geproduceerd. In andere landen als Polen, Marokko en landen in Zuid-Amerika zijn er in de periode van 1995-2013 nog eens 2 miljoen Uno’s bijgekomen.

Ook in Nederland was de Uno een van de populairste auto’s van Fiat. Met in totaal ruim 93.000 Uno’s zijn alleen de Panda en de Punto populairder. In 1984 werd de Uno zelfs uitgeroepen tot ‘Auto van het Jaar’.

1243

Wat de Fiat Uno zo bijzonder maakt

De Fiat Uno was niet zomaar een model van Fiat die toevallig de harten van miljoenen mensen veroverde. De opvolger van de Fiat 127 was lichtjaren verder in ontwikkeling en ontwerp.

Fiat staat bekend om het bouwen van betaalbare sportwagens. Het ontwerp van de Uno is daarentegen simpel, maar toch typisch Italiaans. De eenvoudige stijl die samen wordt gevoegd en de plaatsing van de ramen dicht tegen de carrosserie aan, maakte de auto geliefd bij het publiek.

Niet alleen het ontwerp, maar ook de productie van het model was baanbrekend. Door de aanstelling van Robogate, een productiesysteem dat wordt verzorgd door robots, werd de FIRE-motor geproduceerd en in 1985 geïmplementeerd in de Fiat Uno, die als eerste Fiat-model een FIRE-motor kreeg toegewezen.

Een Fiat Novo Uno in Brazilië

Als u op zoek bent naar een Fiat Uno en daar zelfs naar gaat zoeken buiten Europa, kan het zijn dat u stuit op een Fiat Novo Uno in Brazilië. Hoewel de productie van de Fiat Uno sinds in 2013 officieel werd gestopt, is de Fiat Novo Uno een model dat al sinds 2010 wordt geproduceerd. De Novo Uno wordt in Zuid-Amerika nog altijd geproduceerd en verkocht en is met name in Brazilië gelieft.

 

De Fiat Novo Uno lijkt van buiten iets meer op een compacte versie van de Fiat Palio in de stijl van de Panda. De auto beschikt ook over een FIRE-motor met 74 pk of 87 pk.

11 juli 2023

Besproken youngtimers

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen