De klassieker wint aan populariteit in Nederland

1 maart 2019

Nieuws

Begin dit jaar kwam het CBS met de opmerkelijke conclusie dat het Nederlandse wagenpark lijkt verouderen. Maar waar komt deze ontwikkeling vandaan?

 

Uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) komt naar voren dat het aantal geregistreerde auto’s in Nederland van 15 jaar en ouder over de afgelopen jaren flink is toegenomen. Een ontwikkeling die enigszins als een verassing komt in een tijd waarin nieuwe autotechnieken en het elektrisch rijden juist zo sterk in opkomst lijken te zijn.

Volgens het CBS telde Nederland op 1 januari 2018 in totaal 1,9 miljoen auto’s van 15 jaar en ouder, waar dit er in 2008 nog slechts 900.000 waren.

Auto leeftijdscategorieën

Voor dit onderzoek heeft het CBS onderscheid gemaakt in drie leeftijdscategorieën. De eerste en tevens snelst groeiende groep is de categorie youngtimers van 15 t/m 25 jaar oud.

Belangrijkste aanleiding voor de toename binnen deze groep heeft te maken met bijtelingsregels voor ‘auto’s op de zaak’. Voor auto’s vanaf 15 jaar geldt namelijk dat de bijtelling berekend wordt over de dagwaarde en niet meer over de nieuwaarde. Daardoor is juist deze leeftijdscategorie interessant voor ondernemers.

Het aantal youngtimers binnen de leeftijdscategorie van 25 t/m 40 jaar oud is de afgelopen jaren juist afgenomen. Tot 2014 was deze groep youngtimers nog vrijgesteld van wegenbelasting, maar na 2014 veranderde dat. Hierdoor stonden er op 1 januari 2018 nog maar 170.000 auto’s binnen deze categorie geregistreerd.

Daarnaast is ook het aantal oldtimers van 40 jaar en ouder in Nederland sterk toegenomen. Ten opzichte van 2014 waren er begin 2018 zelfs 24% meer oldtimers en stond de teller op 1 januari 2018 op 141.000. Overigens was circa 25% van deze oldtimers op dat moment wel geschorst.

1222

Herkomst klassiekers

Op basis van de bovenstaande cijfers van het CBS is het niet verrassend dat ook het aantal geïmporteerde auto’s van 15 jaar en ouder de afgelopen jaren is toegenomen. Zo werden er in 2018 circa 12.000 klassiekers geïmporteerd, terwijl dat er in 2008 nog 10.000 waren. Toch belanden de meeste Nederlandse young- en oldtimers in deze categorie doordat de leeftijd simpelweg toeneemt.

Als we kijken naar de samenstelling van alle Nederlandse klassiekers zijn automerken als Opel (Corsa en Astra), Volkswagen (Golf en Polo) en Peugeot (met de 206) goed vertegenwoordigd binnen de categorie ‘Youngtimers tot 25 jaar oud voor particulieren’. Zakelijk gezien doen vooral de Volvo V70, Mercedes en BMW 3 alsook 5 serie het goed.

Binnen het Nederlandse oldtimerwagenpark zien we vooral merken/modellen als de Volkswagen Kever, Citroën 2CV en diverse Mercedes-Benz modellen terugkomen. Tot slot rijden de meeste auto’s van 15 jaar en ouder rond in het oosten van Nederland, terwijl in Flevoland veruit de minste klassiekers te vinden zijn.

Uw oldtimer verzekeren

Als liefhebber van klassieke auto’s juichen wij de toename van oldtimers in Nederland natuurlijk van harte toe!

Bent u al de trotse eigenaar van een klassieker, maar zoekt u nog naar de beste oldtimer verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig uw huidige verzekering vergelijken of direct uw premie berekenen.

1 maart 2019

Nieuws

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen