Hier moet u op letten bij de aankoop van een youngtimer

22 november 2019

Onderhoud en schade

Een youngtimer kan een geweldige investering zijn en voor ondernemers ook fiscale voordelen bieden. Tegelijkertijd ligt een miskoop altijd op de loer, u koopt immers een auto van 15 jaar of ouder. Wij geven daarom een aantal belangrijke tips waar u op moet letten wanneer u een youngtimer op het oog heeft.

Youngtimers worden steeds populairder onder zowel ondernemers als particulieren. In een eerder verschenen artikel bespraken we al welke interessante nieuwkomers in 2020 de youngtimer markt betreden.

Een belangrijk voordeel van youngtimers is dat u dankzij onder meer de youngtimer regeling voor relatief weinig geld in vrij luxe auto’s kunt rijden. Toch kan een miskoop u alsnog op hoge kosten jagen en vooral voor teleurstelling zorgen. Om u hiervoor te behoeden geven wij u een aantal praktische tip om op te letten bij het aanschaffen van een youngtimer.

Met wie doet u zaken?

Er gaan heel wat spookverhalen rond over teruggedraaide kilometerstanden of youngtimers met (ernstige) verborgen gebreken.

Of u nu een youngtimer overneemt van een particulier via Marktplaats of via een bedrijf, enig vooronderzoek doen naar de verkopende partij kan u veel ellende besparen. Een aantal opties:

  • Google. Haal de naam van het bedrijf of van de persoon waarmee u zaken doet door een zoekmachine als Google. Misschien zijn er reviews te vinden of ervaringen van anderen. In sommige gevallen kunt u ook social media kanalen van de betreffende partij nalopen.
  • Verifieer contactgegevens. Als er na de aanschaf toch iets niet goed is gegaan moet u natuurlijk wel de verkoper kunnen terugvinden. In geval van een bedrijf kunt ook de KVK gegevens verifiëren.

 

1095

Documentatie youngtimer

Voordat u overgaat tot aanschaf van de auto, is het belangrijk dat u hier zoveel mogelijk over te weten komt. Het gaat hierbij niet alleen om wat u met uw eigen ogen kunt zien, maar vooral om wat u niet kunt zien. Informatie die u nodig heeft zijn onder meer:

  • Historische documentatie. Wat is er eventueel aan de auto versleuteld of gerepareerd en bij welke garage is dat gebeurd? Heeft de youngtimer ooit schade gereden?
  • Chassisnummer en VIN (Voertuigenidentificatienummer). Het is belangrijk om na te trekken of deze nummers 100% kloppen. Hiervoor kunt u ook navraag doen bij het RDW. Een afwijking kan duiden op een replica of vervalsing.

Het natrekken van bovengenoemde informatie valt zelfs onder de onderzoeksplicht. In het geval van een eventuele rechtszaak moet u als koper kunnen aantonen dat u zelf genoeg heeft gedaan om een miskoop tegen te gaan.

De auto ter plaatsen beoordelen

Nadat u grondig vooronderzoek naar de auto heeft gedaan moet u de auto ter plaatse nog goed bekijken. Een eerlijke verkoper zal u wijzen op eventuele beschadigingen of gebreken, maar voor de zekerheid kunt u zelf ook een checklist nalopen.

Carrosserie

Controleer allereerst de carrosserie. Let op eventuele roestplekken, naden, kleurverschillen of andere oneven heden. Door de wielen heen kunt u goed de remschijven bekijken. Plekken waar men vaak vergeet te kijken zijn de wielkasten, dorpels en scharnierpunten van de portieren.

Vergeet ook niet de onderkant van de bodemplaat te bekijken. Is er geen krik of brug beschikbaar, gebruik dan uw telefoon om foto’s te maken.

Onder de motorkap

Vanzelfsprekend moet ook de motorkap omhoog. Laat de motor ook even draaien, dan kunt u zien en horen of er onderdelen los zitten. Bij het ventilatorhuis zit meestal een kaartje waarop staat wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen is. Dit gebeurt doorgaans om de zeven jaar of bij iedere 10.000 kilometer.

Loop rubberen onderdelen na op eventuele scheurtjes en controleer de vloeistofreservoirs. De oliedop mag aan de binnenkant geen roestige smurrie bevatten, motorolie moet mooi zwart zijn maar mag geen aanslag afgeven. De dop van het koelwaterreservoir mag eveneens geen smurrieachtige aanslag bevatten. Tot slot mag de pakking ligt vochtig zijn, maar niet druppen of lekken.

Testrit

Dan is het tijd voor de testrit! Draai voordat u wegrijdt eerst het contact om zonder dat u de motor start, zodat u alle dashboardlampjes en signalen kunt controleren.

Start daarna de motor en laat deze eerst stationair draaien, waarbij u een of meerdere malen kort het gaspedaal of gashendel gebruikt. Als er problemen met de uitlaat of de motor zijn, komt dit meestal nu naar voren.

Dan is het tijd voor een testrit. Let tijdens het rijden op de volgende zaken:

  • Hoe voelt de vering bij drempels en scherpe bochten?
  • Verloopt het schakelen soepel?
  • Werken de remmen optimaal en trilt het stuur niet teveel wanneer u hard remt?
  • Trekt de auto normaal op?
  • Trekt het stuur niet naar links of rechts?
1096

Zet alles op papier

Dit is misschien een open deur, maar nog altijd lijken veel mensen te goed van vertrouwen. Laat alle toezeggingen, garanties en/of bevestigingen op papier zetten of digitaal vastleggen.

Hierdoor dekt u zichzelf in bij een eventueel geschil. Maakt de verkoper hier een probleem van, dan is dit eigenlijk al meteen een slecht voorteken!

Tot slot adviseren wij u om eventueel iemand met enige verstand van zaken mee te nemen als u een youngtimer wilt aanschaffen. Dit verkleint de kans dat er iets over het hoofd wordt gezien.

Een concreet stappenplan

Resumerend hebben wij een stappenplan voor u samengesteld, zodat u goed voorbereid op zoek kunt naar uw gedroomde youngtimer.

Stap 1: Bepaal uw budget

Heeft u al een specifiek merk of model in gedachte? Met enige vooronderzoek weet u wat de actuele waarde van deze auto is. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld websites als Marktplaats of Hagerty. Afhankelijk van de staat en het aantal kilometers op de teller kunt u vervolgens gerichter onderhandelen over de prijs.

Stap 2: Onderzoek de verkopende partij

Zorg dat u weet met wie u zaken doet en of de verkopende partij te vertrouwen is. Dit geldt zowel voor particuliere verkopers als voor bedrijven/dealers. Een zoekopdracht via Google biedt vaak al uitkomst.

Stap 3: Voor onderzoek naar de youngtimer

Heeft u een specifieke auto op het oog? Controleer dan of de gegevens zoals onderhoudshistorie, VIN en chassisnummer juist zijn. Hiervoor kunt u onder andere navraag doen bij de RDW.

Stap 4: De auto ter plekken beoordelen

Controleer de carrosserie, bodemplaat, interieur en onder de motorkap op schade of andere gebreken. Uiteraard mag een testrit tijdens deze stap niet ontbreken. Neem desnoods iemand mee die kennis van zaken of ervaring heeft. Vier ogen zien meer dan twee!

Stap 5: Onderhandelen

Dankzij goed vooronderzoek weet u wat de beoogde auto ongeveer waard is. Afdingen kan, maar dan moet u daar wel een goed argument voor hebben.

Stap 6: De aankoop

Bent u tot een akkoord gekomen met de verkoper? Gefeliciteerd, u bent nu officieel de eigenaar van de betreffende youngtimer!

Toch moeten er op dit punt nog wel een paar belangrijke zaken afgehandeld worden. Stel allereerst de koopovereenkomst op. Lees deze rustig en aandachtig door voordat u deze ondertekent. Zo voorkomt u vervelende verrassingen achteraf.  Zet vervolgens het kentekenbewijs over op uw naam. Dit regelt u via het RDW.

Uw youngtimer verzekeren

Met de bovenstaande tips en het handige stappenplan gaat u goed beslagen de onderhandelingen in  en rijdt u straks wellicht in een geweldig mooie youngtimer.

Vergeet natuurlijk niet om uw nieuw gekochte youngtimer tijdig te verzekeren. Op onze website leest u alles over onze youngtimerverzekering en kunt u direct uw premie berekenen.

22 november 2019

Onderhoud en schade

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen