Hoe belangrijk is de kilometerstand wanneer u een youngtimer koopt?

10 november 2021

Onderhoud en schade

Een youngtimer is altijd minimaal vijftien jaar oud en heeft in deze periode meestal al de nodige kilometers afgelegd. In de wereld van occasions is de kilometerstand van een gebruikte auto belangrijk voor de prijsbepaling. Vaak wordt een hoge kilometerstand gezien als een negatief kenmerk, maar is dit ook bij youngtimers het geval?

 

De zoektocht naar een youngtimer is een leuke, maar soms ook uitdagende onderneming. Wellicht bent u al lange tijd op zoek naar een specifiek exemplaar of zoekt u vooral een betrouwbare auto voor dagelijks gebruik.

Ongeacht uw motief wil u hoe dan ook een miskoop voorkomen. Een discussie die geregeld terugkomt betreft bij de potentiële aankoop van een youngtimer is de kilometerstand. In de regel maakt een hoge kilometerstand een auto minder aantrekkelijk, maar dat hoeft lang niet altijd bij een youngtimer het geval te zijn.

1171

Kilometerstand versus bouwjaar

Een youngtimer is per definitie al wat ouder, maar dat hoeft niet direct gepaard te gaan met een hoge kilometerstand. Dat hangt geheel af van hoe de vorige eigenaar de auto heeft gebruikt, voor dagelijks gebruik zoals woon- werkverkeer of juist hobbymatig. Sommige youngtimers worden zelfs enkel als belegging aangehouden, waarbij zeldzame exemplaren tijdens de wintermaanden de stalling in gaan. De gedachte dat een oudere auto altijd een hoge kilometerstand heeft, gaat zeker bij collectoritems niet altijd op.

Het kan zelfs zo zijn dat een auto van zeven jaar oud veel meer kilometers op de teller heeft staan dan een youngtimer van zestien jaar oud. Zodoende kan de conditie van diezelfde youngtimer beter zijn dan van een jongere auto. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar het bouwjaar en de kilometerstand te kijken, maar vooral ook naar de gebruiksgeschiedenis van de betreffende youngtimer.

Onderhoudsgeschiedenis youngtimer

Een auto die veel wordt gebruikt zal simpelweg sneller slijten. De mate van slijtage is echter ook sterk afhankelijk van het onderhoud. Een goed onderhouden auto kan veel langer mee dan een slecht onderhouden auto met minder kilometers op de teller.

Daarbij kan er ook nog onderscheid worden gemaakt tussen cosmetische slijtage, zoals krasjes en deukjes, of ingrijpendere mankementen aan bijvoorbeeld de motor. De conditie van de stoelbekleding geeft u overigens ook een goede indruk van de gebruiksfrequentie.

Om een goed beeld te krijgen van de onderhoudsgeschiedenis heeft u in ieder geval de volgende zaken nodig:

  • Historische documentatie. Denk aan een onderhoudsboekje, waarin staat welke onderdelen er eventueel vervangen zijn en of er in het verleden schade is gereden.
  • Chassisnummer en VIN (Voertuigen Identificatie Nummer). Soms wordt dit ook framenummer of productienummer genoemd en is te vinden op de constructieplaat van uw youngtimer.

Ook raden wij u aan om de verkopende partij te controleren, zeker wanneer u zaken doet met een onbekende partij of particulier.

Zelf mooie kilometers maken met uw youngtimer

Heeft u na een lange zoektocht eindelijk de youngtimer van uw dromen gevonden? Laat u dan niet afschrikken door de kilometerstand. Dit hoeft namelijk niet altijd een negatief punt te zijn wanneer de vorige eigenaar goed voor de auto heeft gezorgd. In dat geval kunt u zelf nog jarenlang mooie kilometers maken met uw nieuwe aankoop.

Een goede youngtimer verzekering mag daarentegen natuurlijk niet ontbreken.

10 november 2021

Onderhoud en schade

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen