Is uw youngtimer al klaar voor het voorjaar?

22 maart 2022

Onderhoud en schade

Veel mensen benutten het voorjaar om hun huis een grote schoonmaakbeurt geven, maar hoe zit dat met uw youngtimer? Wellicht heeft uw jonge klassieker overwinterd in een stalling. Het is hoe dan ook verstandig om nu de nodige onderhoudsklussen uit te voeren zodat u straks met mooi weer onbezorgd de weg op kan. Wij geven u graag een aantal tips mee.

Als jonge klassieker kan uw auto wel wat extra aandacht gebruiken. De grote voorjaarsschoonmaak is hiervoor een ideaal moment. Bent u met uw youngtimer deze winter nog de weg op geweest of heeft deze maandenlang stilgestaan in uw garage? Om met het mooie weer in aantocht, volop te kunnen blijven genieten van uw youngtimer raden wij aan om nu een aantal onderhoudsklussen uit te voeren.

1223

Winterse tafrelen en lang stilstaan

De wintermaanden kunnen voor elke auto uitdagingen met zich mee brengen, zo ook voor youngtimers. In tegenstelling tot oldtimers blijven eigenaren van jonge klassiekers soms ook tijdens de wintermaanden doorrijden.

Dit kan de volgende risico’s en nadelen voor uw auto met zich meebrengen:

 • Blikschade door gladheid;
 • Lakschade door pekel/ strooizout;
 • Vastgevroren onderdelen;
 • Hoge luchtvochtigheid en meer vuil op de weg.

Uiteraard is geen enkele winter hetzelfde, maar voor pekel kan voor uw autolak een vervelend probleem zijn. Precies om de bovenstaande redenen werken verzekeraars van bijzondere auto’s met een zogenoemde “winterstalling clausule”.

Heeft uw youngtimer ook overwinterd in een droge en warme stalling? Dan moet u er wel rekening mee houden dat lang stilstaan ook niet goed is voor bepaalde onderdelen, evenals de volgende aandachtspunten:

 • Uw accu kan leeglopen;
 • Vierkante banden;
 • Sommige onderdelen moeten opnieuw gesmeerd worden.

Welk onderhoud uw youngtimer nodig heeft, hangt dus deels af van of en hoe vaak u deze in de winter heeft gebruikt. De volgende onderhoudsklussen zijn desondanks in elke situatie aan te bevelen.

Conditie van de accu controleren

Accu’s van met name wat oudere auto’s zijn relatief kwetsbaar en al helemaal in de winter. Zo kan het zomaar gebeuren dat uw youngtimer op een dag niet meer start door een lege accu. Controleer daarom de conditie van uw accu op de volgende manier.

Controleer de leeftijd van de accu. Het bouwjaar staat meestal op de zijkant.

 • Controleer de accu op eventuele roestvorming;
 • Controleer de spanning, deze moet bij een draaiende motor rond de 14 volt zitten;
 • Controleer of er nog genoeg accuvloeistof in zit.

Indien nodig kunt u uw youngtimer aan een druppellader/ acculader plaatsen, zodat de accu optimaal geladen is.

Bandenspanning

Vooral wanneer uw youngtimer lang heeft stilgestaan, is dit een belangrijk aandachtspuntje. Doordat het gewicht van de auto op de banden drukt, kunt u met vierkante banden te maken krijgen oftewel vlakke stukken. Dit kunt u tijdens de winterstalling voorkomen door uw youngtimer op blokken te plaatsen.

Om ook de banden van uw youngtimer in topconditie te houden, raden wij u de volgende onderhoudsklussen aan:

 • Controleer de bandenspanning. Deze zou tussen de 2.0 en 2.2 bar moeten zijn;
 • Controleer of het profiel nog diep genoeg is.

Bent u toch bang voor vierkante banden nadat uw klassieker langere tijd heeft stilgestaan, pomp dan iets meer lucht in uw banden dan u normaal gesproken zou doen. Tijdens het rijden zorgt de extra lucht ervoor dat vlakke stukken weer verdwijnen.

Een kritische blik onder de motorkap

Ook dit is een klus die u zeker bij een oudere auto regelmatig zou moeten uitvoeren. Wij zetten alle zaken op een rij waar u naar kunt kijken:

 • Controleer de olie en ververs indien nodig;
 • Vul eventueel andere vloeistoffen aan;
 • Laat de motor stationair draaien en kijk/ luister of er onderdelen loszitten;
 • Verwijder eventueel vuil en/ of aanslag.

Voordat u met uw youngtimer de weg op gaat

Uiteraard mag een grondige schoonmaakbeurt van zowel het interieur als de buitenkant natuurlijk niet ontbreken.

Is uw youngtimer klaar om de weg op te gaan? Controleer dan tot slot ook nog even of de verzekering van uw youngtimer helemaal in orde is.

22 maart 2022

Onderhoud en schade

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen