Overweegt u een youngtimer? Dit zijn de voor- en nadelen

30 april 2021

Onderhoud en schade

De verschillen tussen een youngtimer en een moderne auto zijn aan de buitenkant meestal makkelijk te bepalen, maar fiscaal en verzekeringstechnisch is dat een ander verhaal. In dit artikel vertellen wij u alles over de voor- en nadelen van een youngtimer ten opzichte van een moderne bolide. Zodoende weet u waar u aan begint en voorkomt u vervelende verassingen. 

2021 is een goed jaar voor youngtimer-fanaten. Er zijn namelijk weer veel modellen die het youngtimer predicaat mogen dragen. Deze titel ontvangt een auto wanneer deze de leeftijd van 15 jaar bereikt.

1119

Voor 2021 zijn dit een aantal spraakmakende youngtimer toppers:

  • Ford mustang 5e generatie
  • Jaguar XK
  • Saab 9-5 Aero
  • Audi TT 1998-2006
  • BMW E46 M3

Andere auto’s waar liefhebbers dit jaar het vijftiende verjaardagsfeest van vieren zijn de Porsche Boxter 2.7 Roadster, de BMW 3 Serie Coupé en de Mercedes-Benz CL (C216).

Een youngtimer is de perfecte balans tussen een toekomstig klassieker en gunstige fiscale regels. Als u een goed onderhouden youngtimer weet te bemachtigen zult u er nog jaren plezier van hebben.

Wel kunt u te maken krijgen met strengere milieuwetgeving. Veel steden hebben of zijn van plan om milieuzones in te voeren. Dit betekent dat u  met uw youngtimer niet in sommige binnensteden mag komen. Op dit moment geldt dit voornamelijk voor dieselauto’s, maar hier kan verandering in komen als de overheid besluit om de regelgeving strenger te maken.

Fiscale en algemene voordelen youngtimer

Het gevoel van rijden in een luxe BMW, Audi of Jaguar maar dan voor een veel lagere prijs, dat is toch waar de meeste van ons over dromen.

Met de aanschaf van een youngtimer word deze droom realiteit. Als ondernemer zal u daarbij veel baat hebben bij zo’n auto. Niet alleen vanwege de fiscale voordelen, maar ook vanwege de indrukwekkende prestaties. Hieronder bespreken wij een aantal van  de belangrijkste voordelen:

  • Voor relatief weinig geld rijd u alsnog in een indrukwekkende luxe auto
  • Ondernemers betalen minder bijtelling. Dit komt doordat de bijtelling in plaats van de nieuwwaarde over dagwaarde wordt berekend. U betaalt dan 35% bijtelling over de De dagwaarde ligt natuurlijk veel lager dan de nieuwwaarde of cataloguswaarde.
  • Eigenaren betalen dankzij de youngtimerverzekering een lagere verzekeringspremie
  • In tegenstelling tot een oldtimer kan een youngtimer gebruikt worden als alledaagse auto. Youngtimer kunnen bijvoorbeeld ook in het winterseizoen de weg op, terwijl oldtimers dat in de meeste gevallen niet mogen.
  • Van youngtimers weten we natuurlijk allemaal dat ze door hun leeftijd over het algemeen minder presteren dan een moderner model. Dat neemt niet weg dat het nog steeds uitstekende auto’s zijn. De meeste modellen presteren net zo goed als hedendaagse exemplaren.

Is strenge milieuwetgeving de steen waarover youngtimers struikelen?

Een oudere auto heeft doorgaans  een aantal minpunten. Dit zijn onderhoud, betrouwbaarheid en de zuinigheid/uitstoot.

Brandstofkosten zijn bijvoorbeeld ook een van die nadelen. Youngtimers verbruiken meestal meer brandstof dan een model dat net is gelanceerd.

Ook onderhoud is een belangrijke reden waarom mensen geen oudere auto kopen. Toch kan ook een oudere auto in goede conditie verkeren, waardoor het onderhoud minimaal is. Controleer bij aanschaf altijd goed de papieren, zoals onderhoudsboekjes en garagefacturen, om er zeker van te zijn dat de auto in goede conditie verkeert.

Vormt de opkomst van elektrische auto’s en sportwagens dan een bedreiging voor de youngtimer? Hoewel elektrische auto’s zeer zuinig en duurzamer zijn, gaat de bijtelling omhoog en de subsidies omlaag. Afgezet tegen de fiscale voordelen van youngtimers lijken zij nog altijd interessant en voldoende tegenwicht te kunnen bieden.

Uw youngtimer verzekeren?

Heeft u of bent u opzoek naar een youngtimer, maar moet deze nog verzekerd worden? Dan zijn wij u graag van dienst. Bij Youngtimer-verzekering hebben wij unieke verzekeringen voor youngtimers op de zaak, voor hobbymatig gebruik, voor restauratieprojecten en voor complete verzamelingen. Bereken vandaag nog uw premie.

30 april 2021

Onderhoud en schade

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen