Partiële diefstal van uw Youngtimer voorkomen

8 september 2021

Inbraak en preventie

De diefstal van losse onderdelen van uw geliefde youngtimer kan grote gevolgen hebben voor de totale waarde van uw klassieker. Naast de emotionele schade en praktische problemen, is de aanwezigheid van originele onderdelen van cruciaal belang voor de toekomstige waardeontwikkeling van een youngtimer. Met deze tips verkleint u de kans op partiële diefstal aanzienlijk.

 

Sommige youngtimers zijn dermate uniek en zeldzaam dat ze een lucratieve belegging kunnen worden.

Helaas weet het dievengilde dat ook en worden er dikwijls youngtimers gestolen om in het buitenland weer doorverkocht te worden. Andere dieven hebben het vooral gemunt op losse onderdelen, ook wel partiële diefstal genoemd. Hierbij kunt u denken aan zaken als:

  • Velgen
  • Stuurwielen
  • Embleem of logo’s
  • Zijspiegels
  • Klokkenwerken

Diefstal van dergelijke onderdelen levert niet alleen een praktisch probleem voor u op, maar kan in verband met ‘matching numbers’ ook serieuze gevolgen hebben voor de (toekomstige) waardeontwikkeling van de totale oldtimer. De originele onderdelen worden immers niet meer gemaakt.

Daarnaast gaan dieven vaak niet voorzichtig te werk en is de kans groot dat er schade zoals lakbeschadiging of een ingeslagen autoraam aan de youngtimer ontstaat.

1175

Tips om partiële diefstal youngtimer te voorkomen

Gelukkig zijn er meerdere manieren waarmee u de kans op partiële diefstal kunt verkleinen en het dieven extra moeilijk maakt.

Allereerst is met name voor kostbare en zeer zeldzame youngtimers een eigen garage of stalling onontbeerlijk. Daarmee beschermt u uw youngtimer niet alleen tegen wind, regen en kou, maar dankzij goed hang- en sluitwerk ook tegen criminelen.

Niet elke youngtimer eigenaar heeft beschikking over een eigen garage. Bovendien zal uw youngtimer af en toe ook buiten geparkeerd staan. Optimale beveiliging van de auto zelf is daarom ook heel belangrijk.

Ten opzichte van oldtimers hebben sommige youngtimers al betere ingebouwde beveiliging. Denk aan alarm- en key-less entry systemen. Heeft uw youngtimer deze functionaliteiten niet? Dan zijn er gelukkig nog tal van andere effectieve oplossingen:

  • Deursloten en stuurslot
  • Velgen vastzetten
  • Veilig parkeren

Deursloten en stuurslot youngtimer

Zorg ervoor dat de portieren van uw youngtimer zijn voorzien van sloten met een ART keurmerk. Ook het plaatsen van een speciaal stuurslot maakt het voor criminelen moeilijker om het stuur te stelen.

Velgen youngtimer vastzetten

De velgen van uw youngtimer kunt u vastzetten met speciale wielbouten. Deze zijn alleen met speciaal gereedschap los te maken, hetgeen gelegenheidsdieven in ieder geval niet bij zich hebben.

Veilig parkeren

Door uw youngtimer op slimme plekken veilig te parkeren verkleint u de kans op partiële diefstal. Parkeer uw youngtimer bijvoorbeeld niet op afgelegen of donkeren plekken, maar zet deze onder een (werkende) lantaarnpaal.

Wat dekt uw youngtimer verzekering?

Ondanks alle bovengenoemde preventieve maatregelen houdt dit helaas niet de meest brutale criminelen op afstand.

Een goede youngtimer verzekering dekt in dat geval de directe financiële schade, zoals:

  • Kosten voor vervanging van de missende onderdelen;
  • Kosten voor schadeherstel van braakschade aan de youngtimer.

Let wel goed op de polisvoorwaarden als het gaat om de dekking van autoaccessoires. Bijzondere velgen die niet standaard vanuit de fabriek zijn meegeleverd, vallen bijvoorbeeld niet altijd onder de standaarddekking. Daarvoor heeft u een speciale accessoiresclausule nodig.

8 september 2021

Inbraak en preventie

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen