Queen Elizabeth II en haar bijzondere band met auto’s

23 september 2022

Nieuws

Op 8 september 2022 is de Britse koningin Elizabeth II op 96-jarige leeftijd overleden. Ze regeerde 70 jaar het Verenigd Koninkrijk, dit maakt haar de langste dienende monarch die het gekend heeft. Weinig mensen weten echter dat ze ook een autoliefhebber was.

 

Dankzij haar leeftijd was ze getuige van veel veranderingen in de autowereld. In haar jaren bij het Britse leger heeft ze haar liefde voor auto’s gecreëerd. Naast het repareren van (vracht)wagens, hield ze ervan om erin te rijden en dit liet ze tot voor haar overlijden regelmatig zien.

Geschiedenis
Op 18-jarige leeftijd kwam (de toen nog) Prinses Elizabeth bij het Britse leger. Ze was de eerste vrouw uit de Royal Family die diende in het leger. Ze bestuurde ambulances van het leger, daarnaast leerde ze ook zware vrachtwagens repareren op het slagveld. Prinses Elizabeth was onderdeel van de Auxiliary Territorial Service (ATS), dit was de vrouwelijke tak van het Britse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nieuwskranten uit dit tijdperk noemde haar ’Princess Auto Mechanic’. 

Ook heeft ze tijdens haar tijd bij de ATS leren rijden. Het interessante hieraan is dat ze dat tot op de dag van haar overlijden niet in bezit is geweest van een rijbewijs. Ze heeft deze ook nooit nodig gehad, ze was de enige Brit die legaal zonder rijbewijs mocht rijden. Dit dankzij haar werk in het Britse leger en het rijden op privéterrein.

Hoewel koningin Elizabeth II verschillende koninklijke chauffeurs had, kroop ze zelf ook nog regelmatig achter het stuur. Er zijn door de jaren heen een aantal foto’s verschenen waarbij koningin Elizabeth II zelf naar enkele van haar favoriete evenementen reed. Ze had dan ook een mooie autocollectie waarbij de geschatte waarde rond de 10 miljoen pond ligt.

 

1233

Haar autocollectie
Het automerk Bentley staat bekend als duur en “koninklijk” automerk. Het eerste model van de Bentley Bentagya kwam terecht bij de Royal Family. Laat de logge uitstraling van deze wagen u niet misleiden, deze wagen kan een topsnelheid bereiken van 290 km/h en bezit 600pk.

Ook een opmerkelijke auto binnen de collectie is de 2015 Range Rover LWB Landuelet, die op Hare Majesteit haar behoeftes was aangepast, zodat ze bij optochten door het dak kon en naar de menigte kon zwaaien. Deze Range Rover werd dan ook vooral gebruikt voor koninklijke optochten.

De Rolls-Royce Phantom IV State Landaulet uit 1955 is de Royal Family 43 jaar van dienst geweest. In 2002 is deze auto teruggebracht naar de autofabrikant. Wat deze auto zo speciaal maakt is dat er maar 18 geproduceerd zijn door Rolls-Royce, ook waren ze alleen beschikbaar voor staatshoofden.

Het gerucht gaat dat de favoriete auto van koningin Elizabeth II een oldtimer was. Dit was namelijk een Vauxhall Cresta PA Friary uit 1961. Deze was zo aangepast zodat het paste bij haar buitenactiviteiten. Met op maat gemaakte houders voor haar vishengels en een hondenhok voor haar corgi’s. Deze Queen’s favourite bevindt zich nog steeds in de koninklijke garage.

Een andere favoriet van de koningin was de Land Rover Defender, ze heeft in haar leven in 30 verschillende Land Rovers gereden. Deze auto was speciaal voor de Royal Family omdat de koningin voor het eerst verscheen als koningin van het Verenigd Koninkrijk.

Koningin Elizabeth II zal gemist worden, voor autoliefhebbers is het te hopen dat opvolger Koning Charles III de traditie van auto’s voortzet. 

23 september 2022

Nieuws

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen