RDW maakt kentekeninzage eenvoudiger en gratis

19 juli 2022

Nieuws

 De RDW heeft op aandringen van de Consumentenbond het opvragen van de kentekeninzage eenvoudiger gemaakt. Voor alle autobezitters is deze ontwikkeling interessant.

Via de website van de RDW kunnen consumenten gratis controleren welke kentekens op dit moment op hun naam staan. Wie echter op wilde zoeken welke kentekens in het verleden op zijn of haar naam stonden, moest €4,65 betalen. Om alsnog gratis deze informatie op te vragen moest u een brief met een kopie van uw identiteitsbewijs naar de RDW toesturen.

 

De Consumentenbond vond deze procedure van de RDW in strijd met de privacywet en legde het voor bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens de RDW werden er voor het bedrag extra gegevens aangeleverd, maar daar ging de AP niet in mee. Zij hebben de RDW in juni 2022 opgedragen de inzageprocedure aan te passen.

1231

Gratis inzicht in kentekenhistorie

De RDW heeft gehoor gegeven aan het verzoek van de AP en ervoor gezorgd dat consumenten voortaan via de website met hun DigiD gratis een inzageverzoek kunnen doen van hun voertuighistorie. Tot negen jaar terug kunt u zien welke kentekens er op uw naam staan. 

Welke gevolgen heeft dit voor uw auto of youngtimer verzekering?

In het overzicht van de RDW vindt u onder meer de volgende gegevens: 

 

  • Voertuigen waarvoor u als eigenaar/houder geregistreerd staat of heeft gestaan (tot 9 jaar terug).
  • Een korte opsomming van technische- en milieugegevens van uw voertuig(en).
  • Een oordeel over de kilometerstand van uw voertuig(en), alleen bij personen- en bedrijfsauto's.
  • Melding of er op dit moment een terugroepactie voor uw voertuig(en) is.
  • Per voertuig de status van het kenteken in de periode dat u het voertuig op uw naam had.

 

Een groot voordeel voor u als bezitter van een youngtimer is dat u dit overzicht voortaan makkelijker kunt gebruiken om aan een verzekeringsmaatschappij te bewijzen dat een bepaald voertuig bijvoorbeeld niet meer op uw naam staat.

 

Meer transparantie

Eerder was het al mogelijk om de kilometerstand, de volledige voertuig eigenarenhistorie en het schadeverleden van een voertuig in te zien. Het was echter nog niet mogelijk om te achterhalen welke kentekens er de afgelopen 9 jaar op uw naam hebben gestaan. Nu de RDW dit heeft veranderd zal er meer transparantie ontstaan in de markt, wat zal resulteren in meer vertrouwen in de markt. 

 

Youngtimer-verzekering verwelkomt deze aanpassing door de RDW. Het resulteert erin dat u als klant meer inzicht krijgt en daar niet extra voor hoeft te betalen. Er zijn immers genoeg andere zaken waar u op moet letten bij de aankoop van een youngtimer, denk bijvoorbeeld aan grondig vooronderzoek, documentatie en het vaststellen van een budget. In ons stappenplan vindt u een aantal praktische tips om goed voorbereid de onderhandelingen in te gaan en straks wellicht een fantastische youngtimer te bezitten.

Uw youngtimer verzekeren?

Heeft u hulp nodig bij het zoeken naar de juiste verzekering? Als echte ‘petrolheads’ denken wij graag met u mee en hebben wij een aantal verzekeraars die dezelfde taal spreken. Dat ziet u niet alleen terug in de premie, maar ook in de voorwaarden als u toch onverhoopt schade rijdt. 

19 juli 2022

Nieuws

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen