Stellantis heeft grootse plannen voor Lancia en Alfa Romeo

15 augustus 2022

Nieuws

Stellantis kondigde in 2021 aan grootse plannen te hebben voor Lancia, met onder meer een comeback van Lancia in Europa, en een uitbreiding bij Alfa Romeo. het autoconglomeraat lijkt deze plannen nu daadwerkelijk door te zetten. 

Moeilijke tijden voor de automarkt leidden er in 2014 toe dat Fiat-topman Sergio Marchionne aankondigde dat Lancia vanaf 2015 alleen nog actief zou zijn op de Italiaanse markt. Alle andere Europese markten hadden volgens Marchionne geen winstgevende toekomst meer als Lancia-importeurs.

Dat klonk als een nogal drastische maatregel, maar in de werkelijkheid werd 80 procent van de Lancia's destijds al in Italië verkocht. Zakelijk gezien leek het dus de juiste beslissing om de lastige situatie het hoofd te bieden. Toch was het besluit een grote teleurstelling voor veel autofans.

1232

Herrijzenis

Inmiddels maakt Lancia zich op voor een heuse comeback dankzij Stellantis. De autogroep ontstond uit een fusie tussen FSA en PSA, resulterend in een bedrijf met veertien automerken waar onder meer Fiat, Chrysler, Peugeot en ook Lancia onder vallen.

Bij de oprichting van Stellantis beloofde hoofdman Carlos Tavares weer nieuw leven in het automerk Lancia te blazen en daarmee oude glorie in ere herstellen. Dat juist zo’n groot bedrijf ervoor kiest om dit relatief kleine merk met een rijke historie nieuw leven in te blazen siert ze. 

Plannen voor Lancia

Lancia, dat momenteel slechts één model (de Ypsilon) verkoopt in Italië, werd jarenlang door FCA verwaarloosd en algemeen werd aangenomen dat het merk ten dode was opgeschreven. Nu heeft Stellantis echter bevestigd dat er een complete heropleving zal plaatsvinden en dat er maar liefst drie nieuwe Lancia-modellen op komst zijn.

Het eerste model van de heropleving van Lancia wordt een nieuwe (geëlektrificeerde) generatie van de Ypsilon, die in 2024 wordt gelanceerd. Twee jaar later komt een nog niet bij naam genoemde elektrische SUV van ongeveer 4,6 meter lang op de markt. Nóg twee jaar later zal er ook een gloednieuwe Delta op de markt verschijnen. 

De wedergeboorte van Lancia wordt geleid door designbaas Jean-Pierre Ploué. In een reactie op deze nieuwe uitdaging zei Ploué dat Lancia een iconisch merk is dat zal worden hersteld in zijn centrale historische positie in Europa, gebruikmakend van zijn enorme potentieel.

Plannen voor Alfa Romeo

Ondertussen heeft Stellantis ook voor Alfa Romeo een nieuw modelprogramma vastgelegd en gefinancierd. Hierdoor zal ook het assortiment van Alfa Romeo drastisch worden uitgebreid en zijn dit interessante youngtimers voor de toekomst.

 

Alfa Romeo werkt naar verluidt aan zes projecten, waarbij de ingenieurs de opdracht hebben om Alfa's imago van prestatie- en bestuurdergerichte auto's te integreren in de volgende generatie van elektrisch aangedreven voertuigen.

 

Het hoogtepunt van de nieuwe serie wordt ongetwijfeld de nieuwe Spider, een sportieve auto die een modern hoogstaand platform moet combineren met de aantrekkingskracht die de vorige roadsters van het bedrijf hadden. Alfa Romeo’s hoofd van design, Alejandro Mesonero-Romanos, verklaarde onlangs dat de Spider past bij het imago van Alfa Romeo. Het model kenmerkt volgens hem de Italiaanse levensvreugde.

Youngtimer verzekeren?

Zowel Alfa Romeo als Lancia zijn als youngtimer en oldtimer nog altijd zeer populair en door kunnen door Youngtimer-verzekering goed verzekerd worden. Dus bent u de trotse eigenaar van een youngtimer of zelfs een collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

15 augustus 2022

Nieuws

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen