Tesla Roadster wordt de eerste elektrische future classic

23 april 2024

Besproken youngtimers

Mark Reus

Tesla wordt gezien als een van de belangrijkste pioniers in de elektrificatie van auto’s. Met de Roadster toonde de Amerikaanse autofabrikant direct zijn ambities en deze sportwagen is inmiddels een future classic, waarvan de prijzen de komende jaren verder gaan oplopen.

Tesla Motors werd in juli 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Zij ontwierpen samen de Tesla Roadster, een sportwagen die in 2006 zijn debuut maakte. Elon Musk was in 2004 een van de eerste investeerders in Tesla en werd in 2008 de topman van het bedrijf. In datzelfde jaar begon Tesla de productie van de Roadster, een sportwagen die het bedrijf definitief op de kaart zou zetten.

1247

Tesla in Lotus-jasje

De Tesla Roadster is duidelijk geïnspireerd op de Lotus Elise S2. Volgens Tesla bevat de Roadster echter slechts 7% van onderdelen van de sportwagen van Lotus. Ten opzichte van de Elise is onder andere het chassis verlengd om zo het batterijpakket te kunnen huisvesten. Verder is de sportwagen van Tesla voorzien van een verwijderbare softkap en is het interieur voor zijn tijd vrij modern, met onder andere een digitaal display in het midden. 

De Elise is trouwens ook een future classic om in de gaten te houden, zeker omdat het een van de laatste Lotussen is die vasthield aan het mantra van een lichtgewicht constructie in combinatie met voldoende pk’s.

Waar de Lotus Elise 932 kilogram weegt, komt de Roadster van Tesla uit op 1.235 kilogram. Dit is grotendeels te wijten aan het accupakket, dat met een opslagcapaciteit van 53 kwh een vermogen genereert van 292 pk. Het zorgt ervoor dat de Roadster in 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u snelt en op een acculading ongeveer 393 kilometer ver komt.

Roadster wereldberoemd

Tussen 2008 en 2012 zijn er van de Roadster in totaal 2.500 stuks geproduceerd, waarvan er in Nederland 27 exemplaren zijn afgeleverd. Destijds bedroeg de nieuwprijs voor de Roadster €117.810.  

In 2018 verwierf de Roadster wereldfaam toen Musk zijn eigen Roadster een SpaceX Falcon Heavy de ruimte in stuurde. Deze pr-stunt zette Tesla verder op de kaart. Op Whereisroadster wordt de locatie in het heelal van de sportwagen bijgehouden. In april 2024 lag de Roadster met de toepasselijke naam ‘Spaceman’ 89.021 kilometers van onze planeet af. 

Tesla Roadster prijzen

Op het moment van schrijven staan er in Nederland 5 Tesla Roadster’s te koop. De goedkoopste Roadster is een exemplaar uit 2012 met 126.000 kilometers op de teller met een vraagprijs van €85.000. 

De duurste Nederlandse Roadster is er een uit 2011, die 48.500 kilometers heeft afgelegd en €172.500 moet kosten. Wat deze Roadster zo speciaal maakt volgens de aanbieder, is dat deze is voorzien van dezelfde rode lakkleur en het rode interieur als de Roadster die Musk de ruimte in lanceerde.

Wereldwijd gaat de Roadster voor nog veel hogere prijzen onder de hamer. Zo werden in 2023 in een container 3 gloednieuwe Roadsters gevonden. De veilingprijzen voor deze bijzondere exemplaren gingen richting $2 miljoen.

De verwachting is dat de prijzen van de originele Tesla Roadster de komende jaren verder stijgen. Ook omdat de Amerikaanse autofabrikant inmiddels een opvolger heeft aangekondigd. De nieuwe Roadster van Tesla komt naar verwachting in 2026 op de markt.

23 april 2024

Besproken youngtimers

Mark Reus

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen