Uw youngtimer verzekering en (partiële) diefstal

15 februari 2021

Inbraak en preventie

Helaas kunnen ook youngtimers ten prooi vallen aan criminelen. Zo kunnen zowel losse onderdelen als uw complete auto worden gestolen. Met een goede youngtimer verzekering is uw auto gedekt bij diefstal, maar daar worden vaak wel een aantal voorwaarden aan gesteld op het gebied van beveiliging of stalling. Bovendien is voorkomen altijd beter dan genezen!

De diefstal van uw youngtimer kan zowel financiële als emotionele schade veroorzaken. Daarom is het belangrijk om dieven überhaupt geen kans te geven. Als het toch misgaat, is het wel zo fijn als uw youngtimer verzekering in ieder geval de financiële schade dekt. Maar welke voorwaarden kunnen hieraan gesteld worden?

In dit artikel geven wij u de meest effectieve tips om uw youngtimer zo goed mogelijk tegen dieven te beschermen en leggen wij u uit welke schade uw verzekeraar dekt bij diefstal.

Partiële diefstal

De schade bij partiële (losse onderdelen) diefstal kan hoog oplopen. Bovendien zijn veel losse onderdelen voor youngtimers moeilijker te vervangen, omdat deze niet meer geproduceerd worden.

Losse onderdelen die vooral in trek zijn bij dieven:

 • Airbags
 • Autoradio’s
 • Velgen
 • Sturen
 • Dashboards
 • Klokkenwerken

Het verwijderen van deze onderdelen gaat vaak gepaard met grof geweld, waardoor uw youngtimer ook andere schade kan oplopen.

1149

Wat dekt uw verzekering bij diefstal van auto onderdelen?

Ingebouwde en vanaf de fabriek meegeleverde onderdelen vallen doorgaans onder de WA beperkt casco of WA volledig casco dekking. Op basis van de taxatiewaarde van uw youngtimer kan een passende financiële compensatie worden vastgesteld, waarmee de onderdelen vervangen kunnen worden.

Voor onderdelen die niet vanaf de fabriek zijn meegeleverd, maar die u zelf later heeft vervangen of toegevoegd, kunnen afwijkende voorwaarden gelden. Denk aan zaken als:

 • Exclusieve velgen
 • Car wraps
 • Stoelbekleding
 • Exclusieve remschijven of uitlaten

Sommige verzekeraars nemen dergelijke onderdelen op in een aparte accessoire clausule, met een limietwaarde. Om onderverzekering te voorkomen is het verstandig om uw auto mét dergelijke onderdelen te laten taxeren.

Eventuele braakschade aan uw youngtimer valt uiteraard onder de standaarddekking.

Diefstal van uw youngtimer

Wordt uw youngtimer in z’n geheel ontvreemd? Dan dekt uw youngtimer verzekeraar de totale taxatie- of dagwaarde van uw youngtimer. Daar kan een verzekeraar echter wel bepaalde voorwaarden aan stellen, met name wanneer uw youngtimer zeer zeldzaam of kostbaar is.Deze voorwaarden hebben betrekking tot de beveiliging en stalling van uw youngtimer.

Zo kan uw youngtimer verzekering een stallingsclausule bevatten. Daarmee bent u verplicht om uw youngtimer in een afsluitbare garage of stalling te plaatsen, wanneer u deze niet gebruikt.

Voor de beveiliging van de youngtimer zelf kan een effectief beveiligingssysteem worden vereist. Een bekend voorbeeld zijn de autobeveiligingssystemen van Lojack. Zo helpen de peilzenders van Lojack bij het terugvinden van uw youngtimer na diefstal. Deze kleine zwarte doosjes kunnen overal in uw auto worden weggewerkt. De peilzender stuurt een- of tweemaal per dag een signaal, ook wanneer de accu is losgekoppeld. Naast GPS werkt de peilzender ook op basis van radiofrequentie of GSM.

Diefstalpreventietips

De beste methode om uw youngtimer te beschermen tegen de dievengilde op een rij:

 • Plaats uw youngtimer (indien mogelijk) in een afgesloten en beveiligde garage.
 • Staat uw youngtimer buiten? Plaats deze dan op een verlichte en goed zichtbare plek.
 • Dure velgen kunt u extra vastzetten met speciale wielsloten en slotbouten.
 • Plaats een extra stuurslot, versnellingspookklem en/of een pedaal en wielklem om het dieven extra moeilijk te maken.
 • Laat een beveiligingssysteem in uw youngtimer plaatsen (bijvoorbeeld Lojack), waarmee uw gestolen youngtimer makkelijker kan worden teruggevonden.
 • Vergeet nooit uw youngtimer op slot te doen.

Weet u niet zeker welke schade uw verzekeraar dekt bij (partiële) diefstal van uw youngtimer? Controleer dan uw polisvoorwaarden of neem contact op.

15 februari 2021

Inbraak en preventie

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen