3 voordelen en tips van zakelijk rijden in een youngtimer

16 augustus 2019

Verzekeren en financieel

Voor ondernemers is een nieuwe auto niet altijd de beste optie. Zo kan een zakelijke youngtimer ontzettend veel fiscale voordelen bieden ten opzichte van een gloednieuwe auto. In dit artikel gaan wij uitgebreid in op die voordelen en weet u direct of een youngtimer ook bij uw onderneming past.

Men spreekt van een youngtimer wanneer de auto tussen de 15 en 30 jaar oud is. In een eerder verschenen artikel op onze website beschreven wij al de voordelen voor privégebruik.

Bijtelling youngtimer

Voor ondernemers en zzp’ers biedt een youngtimer vooral veel fiscale voordelen. Maar hoe zit dat precies?

De grootste fiscale winst valt te behalen op de bijtelling. Wanneer u een gloednieuwe auto aanschaft betaalt u bijtelling over de nieuwwaarde. Daarnaast is de afschrijving vrij hoog. Vanaf het moment dat u de showroom uit rijdt is de auto in één klap veel minder waard.

De bijtelling wordt opgeteld bij de winst van uw bedrijf. Hoewel het bijtellingspercentage voor youngtimers vrij hoog ligt op 35%, wordt dit percentage berekend over de dagwaarde. Die is bij youngtimers natuurlijk veel lager dan bij nieuwe auto’s.

Bovendien schrijft u op een youngtimer jaarlijks veel minder af. Kosten voor onderhoud, brandstof, BPM en parkeren mag u net als bij nieuwe auto’s ook gewoon aftrekken van uw winst. Kortom, wie het slim speelt bespaart een hoop op zijn zakelijke auto.

BTW correctie

Een groot verschil tussen de aanschaf van een nieuwe auto of youngtimer is de btw. Over een nieuwe auto wordt normaliter btw berekend die u als ondernemer weer kunt terugvragen. Bij een youngtimer werkt dit soms anders.

Wanneer de door u gekochte youngtimer al minimaal 1 keer eerder in bezit is geweest van een particulier binnen Europa, spreken we van een marge-auto. In dat geval wordt er dus geen btw berekend over de aankoopprijs. Bovendien krijgt u ook te maken met de btw correctie op de bijtelling wanneer u de auto ook privé gebruikt. In dat geval moet u jaarlijks circa 1,5% tot 2,7% van de cataloguswaarde opnemen als BTW voor privégebruik in de laatste aangifte van het jaar. Wij raden u aan om de website van de Belastingdienst te raadplegen voor meer informatie over deze btw-correctie.

Houdt u er verder rekening mee dat de fiscale regelgeving rondom youngtimers natuurlijk nog altijd gewijzigd kan worden.

Volop luxe

Veel mensen denken bij ‘oude’ auto’s direct aan lelijke barrels. Vergist u zich echter niet in de modellen van premiummerken uit het hogere segment. Voor een relatief lage prijs schaft u een prachtige Mercedes, Audi of BMW youngtimer aan. Hiermee kunt u op representatieve wijze voorrijden bij uw klanten.

1094

Wel raden wij aan om extra kritisch te zijn op de partij waar u de auto van overneemt. Denk aan zaken als:

  • Kloppen de technische specificaties?
  • Is de onderhoudsgeschiedenis van de auto volledig inzichtelijk?
  • Zijn er geen verborgen gebreken?

In een eerder verschenen artikel geven wij een aantal handige tips om degelijk vooronderzoek te verrichten vóórdat u de youngtimer of oldtimer aanschaft.

Uw Youngtimer verzekeren

Om welke reden u ook in een youngtimer rijdt, u heeft in ieder geval een goede youngtimerverzekering nodig. Op onze website vindt u meer informatie over onze dekkingen en voorwaarden of kunt u direct uw premie berekenen.

16 augustus 2019

Verzekeren en financieel

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen