De voordelen van youngtimers voor particulieren

29 juli 2019

Verzekeren en financieel

Voor ondernemers biedt het rijden in een youngtimer diverse fiscale voordelen. Maar ook voor particulieren bieden youngtimers interessante pluspunten ten opzichte van ‘nieuwe’ auto’s. In dit artikel belichten wij daarom de drie belangrijkste redenen om ook als particulier voor een youngtimer te kiezen.

In de regel spreken we van een youngtimer als de auto tussen de 15 en 30 jaar oud is. Vanaf 30 jaar beweegt de auto zich richting de oldtimer status. De populariteit van youngtimers is al jaren stijgende.

In een eerder verschenen blog schreven wij al dat het aantal youngtimers in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in tien jaar tijd is verdubbeld!

Een groot deel van deze toename is toe te schrijven aan ondernemers vanwege de fiscale voordelen die een youngtimer heeft. Maar ook het privé rijden van een youngtimer neemt in populariteit toe en wij leggen uit waarom.

Veel luxe voor weinig geld

Allereerst liggen automodellen van luxere merken die 15 jaar geleden nog voor veel mensen onbetaalbaar waren, nu financieel binnen handbereik.

Een mooi voorbeeld hiervan is de eerste generatie Volvo V-70. Deze werd in 1996 geïntroduceerd met een vanaf prijs van omgerekend €35.000. Afhankelijk van de uitvoering en conditie koopt u deze super degelijke en fijne klassieker momenteel al voor minder dan €10.000.

Ook youngtimers van merken als BMW, Audi en Mercedes zijn vanwege de gedaalde prijzen erg in trek.

1084

Nostalgie

Ook opvallend is dat youngtimers onder millennials steeds populairder worden. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met een stukje nostalgie. Deze generatie is geboren tussen 1980 en 2000 en grotendeels opgegroeid met de hedendaagse youngtimers. Veel van deze mensen willen de tijd van weleer herbeleven.

Ook missen sommige mensen het echte autorijden van vroeger, nu hedendaagse auto’s steeds meer handelingen van de chauffeur overnemen. Youngtimers creëren daarom een unieke rijervaring.

Financieel

Ook voor wie privé in zijn youngtimer rijdt zijn er  financiële voordelen te behalen.

Allereerst is de afschrijving van een youngtimer minimaal, zeker in vergelijking met nieuwe en modernere auto’s. Dan gaat het in de eerste drie jaar om duizenden euro’s per jaar als het niet meer is. terwijl de afschrijving voor een youngtimer vaak nog maar enkele tientjes tot een paar honderd euro per jaar is.

Hierdoor hoeft u na verloop van tijd relatief weinig toe te leggen op u investering wanneer u besluit uw youngtimer door te verkopen. In het geval van zeldzame exemplaren of uitvoeringen kan uw youngtimer zelfs in waarde toenemen!

Nadelen youngtimer

Voor particulieren hangen er helaas ook een aantal nadelen aan youngtimers. Dit verschilt sterk per auto en merk waardoor u ook een beetje geluk moet hebben met uw aankoop.

De grootste nadelen van youngtimers voor particulieren zijn:

  • Relatief hoge onderhoudskosten
  • Hoger brandstofverbruik dan modernere auto’s
  • Minder veilig en betrouwbaar dan nieuwere generaties automodellen
  • Niet altijd airconditioning en andere gemakken aanwezig

De kans dat u vaker een bezoek aan de garage moet brengen met uw youngtimer is groot. Indien u de pech heeft met een ‘maandagochtend model’ kunnen de onderhoudskosten al snel oplopen tot in de honderden euro’s per jaar.

Wij raden u in ieder geval aan om zeer kritisch te zijn op de conditie en onderhoudshistorie van de youngtimer die u wellicht wilt aanschaffen.

Youngtimer verzekeren

Bent u al de trotse eigenaar van een youngtimer, maar bent u niet tevreden met uw huidige youngtimer verzekering? Op onze website leest u alles over onze dekkingen en berekent u direct uw premie.

29 juli 2019

Verzekeren en financieel

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen