Wanneer is uw auto een youngtimer?

22 september 2020

Verzekeren en financieel

Onopgemerkt vliegen de jaren en kilometers van uw favoriete bolide voorbij en voor u het weet, passeert uw auto de respectabele leeftijdsgrens van 15 jaar. Op papier is uw auto dan officieel een youngtimer, maar hoe hard is die leeftijdsgrens en wat gaat er voor u en uw auto veranderen vanaf dat moment?

Officieel is uw auto een youngtimer als deze de leeftijd van 15 jaar bereikt. Er zijn grofweg twee manieren om aan een youngtimer te komen:

  • U schaft een occasion aan die minimaal deze leeftijd heeft
  • Uw eigen goed onderhouden auto bereikt na vele jaren bezit deze leeftijd

In het eerste scenario is de leeftijdsgrens van 15 jaar vrij cruciaal. Wellicht koopt u bijvoorbeeld een youngtimer vanwege de fiscale voordelen om deze op de zaak te zetten. Let daarbij op dat ook het verzekeren van een nieuw gekochte youngtimer om een aanpaste polis vraagt.

In het tweede scenario, waarbij u niet bewust een youngtimer heeft gekocht maar uw auto simpelweg deze leeftijd heeft bereikt, is de leeftijdsgrens van 15 jaar veel minder hard. In sommige gevallen kunt u zelfs al eerder van interessante voordelen profiteren.

1087

Youngtimer vanaf tien jaar

Sommige verzekeraars bieden vanaf een leeftijd van tien jaar al een youngtimer verzekering aan voor uw auto. Dit kan interessante voordelen opleveren. Zo wordt de premie van uw verzekering bepaald op basis van de dagwaarde of taxatiewaarde van uw auto en niet op basis van de cataloguswaarde of zelfs nieuwwaarde. In sommige gevallen betekent dit dat u minder premie gaat betalen voor uw auto.

Het tweede voordeel van een youngtimer verzekering is dat er (in ons geval) sprake is van meer maatwerk. Zou houden wij rekening met:

  • De technische staat van de auto
  • De onderhoudsgeschiedenis
  • Actuele marktwaarde
  • Aanwezigheid van bijzondere opties of uitvoeringen

Hierdoor is uw (semi) youngtimer verzekerd van de beste voorwaarden tegen een gunstige premie. Zo voorkomt u onder- of oververzekering.

Belastingdienst en uw youngtimer

Bij de Belastingdienst wordt er strenger gekeken naar de leeftijdsgrens van 15 jaar. Op dat moment gaat er namelijk fiscaal het een en ander veranderen. Voor auto’s jonger dan 15 jaar betaalt u bijtelling over de oorspronkelijke cataloguswaarde. Afhankelijk van de uitstoot kan de bijtelling variëren van 4% tot zelfs 25%.

Is uw auto 15 jaar en dus een youngtimer geworden? Dan betaalt u voortaan een bijtelling van 35%, maar wel over de dagwaarde. De dagwaarde ligt natuurlijk een stuk lager dan de cataloguswaarde. Met name voor zakelijke rijders kan de kostenbesparing door deze youngtimer regeling hoog oplopen. Let er wel op dat de fiscus de dagwaarde van youngtimers anders berekend dan een verzekeraar.

Bij ondernemers gebeurt de fiscale overgang naar youngtimer via de eerstvolgende belastingaangifte. Heeft u toch twijfels of vragen over dit proces? Dan kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met de Belastingdienst of eventueel uw boekhouder of accountant.

1088

Nog geen youngtimer verzekering?

Ook bij veel van onze aangesloten verzekeraars is het mogelijk om uw auto al vanaf tien jaar te laten verzekeren als youngtimer, met alle bijbehorende voordelen. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice of bereken direct uw premie.

22 september 2020

Verzekeren en financieel

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen