Voorkom met deze tips slecht zicht in uw youngtimer

27 maart 2023

Onderhoud en schade

Als u de weg op gaat is het belangrijk dat u altijd en overal goed zicht heeft. Zo verkleint u niet alleen de kans op nare ongelukken, maar ook op onnodige boetes. Met onze tips heeft u altijd goed zicht op de situatie.

Zodra u met uw youngtimer de weg op gaat, is het belangrijk dat u rondom goed zicht heeft. Een bijkomend voordeel is dat schone autoruiten uw youngtimer een veel mooiere aanblik geven. Als u toch met bevuilde autoruiten de weg op gaat, kan deze beslissing u duur komen te staan.

Boetes voor slecht zicht

Bevuilde ruiten hebben invloed op uw vermogen om uw omgeving te overzien. Bij een ongeval kunt u dan ook aangeklaagd worden voor onvoorzichtig rijgedrag 

Verder bestaat het risico dat u een controle een boete ontvangt. Afhankelijk van hoe slecht het zicht is door uw voorruit (of de voorste zijruiten) kan de boete voor rijden met te weinig zicht in Nederland oplopen tot €250. 

In het buitenland is deze boete nog veel hoger. Zo kunnen autobestuurders in het Verenigd Koninkrijk waarvan zowel de voorruit, zij- als achterruit van het voertuig niet schoon is, een boete ontvangen van €1.000 plus een ontzegging van de rijbevoegdheid en drie strafpunten op hun rijbewijs.

1240

Tips voor autoruit schoonmaken

Bij het schoonmaken van uw autoruiten dient u zowel de binnen- als buitenkant te doen. Begin altijd aan de buitenkant, omdat u zo eenvoudiger kunt zien hoe vuil de binnenkant van uw ruiten zijn. Zorg ervoor dat zand en gruis van het glas is verwijderd om krassen te voorkomen. Spoel de autoruiten af met schoon water of gebruik glasreiniger. Maak daarna de autoruiten met een microvezeldoek of handdoek schoon. 

Ga vervolgens met de binnenkant van uw autoruiten aan de slag. Aan de binnenkant kunnen vlekken en strepen ontstaan, die vooral als u ’s nachts rijdt het zicht kunnen belemmeren. Het beste is om met een zachte microvezeldoek of een schone handdoek de voorruit schoon te vegen. Daarmee ontvet u de ramen. Maak daarna met glasreiniger de ramen schoon. 

Wanneer ruitenwisser vervangen

Een schone autoruit is ook mede afhankelijk van in hoeverre uw ruitenwissers in staat zijn om water en vuil af te voeren. Geadviseerd wordt om iedere zes maanden ruitenwissers te vervangen. 

Het rubber van uw ruitenwissers wordt blootgesteld aan natuurelementen en kan daardoor beschadigd raken. Als het rubber er broos uitziet maakt het geen goed contact met de voor- of achterruit, waardoor regen minder goed afgevoerd kan worden en er strepen ontstaan. 

Als u gepiep of gekraak hoort zodra uw ruitenwissers over de voor of achterruit gaan, is het waarschijnlijk tijd om ze te vervangen. De geluiden kunnen afkomstig zijn van het rubber of omdat het frame van de ruitenwisser is beschadigd. 

Controleer zelf regelmatig de conditie van uw ruitenwissers, bijvoorbeeld tijdens het tanken. Er zijn een aantal signalen dat het tijd is om de ruitenwisser te vervangen:

·       Het rubber van de ruitenwisser vertoont scheuren.

·       De ruitenwisser laat strepen achter op de ruiten.

·       De ruitenwisser maakt vreemde ‘piepende’ geluiden.

·       Het frame van de ruitenwisser is gebogen of beschadigd.

27 maart 2023

Onderhoud en schade

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen