Waarom is de taxatiewaarde van uw youngtimer belangrijk?

23 mei 2022

Verzekeren en financieel

Bij schade aan uw youngtimer of bij totaalverlies wilt u natuurlijk wel de daadwerkelijke kosten vergoed krijgen. Voor youngtimers van 15 jaar en ouder kan er meestal niet meer worden uitgegaan van de cataloguswaarde, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat uw klassieker oud en dus waardeloos is. Met name voor zeldzame exemplaren is het tegendeel waar en kan de waarde door de jaren heen juist stijgen. Met een taxatierapport weet u wat uw youngtimer echt waard is!

De actuele waarde van een youngtimer is aan verandering onderhevig en hangt van meerdere factoren af. Hoewel niet iedere youngtimer eigenaar zich hier dagelijks mee bezig zal houden, kan er bij schade al snel discussie ontstaan tussen u en de verzekeraar over de uit te keren vergoeding.

Een verzekeraar kan namelijk rekenen met de nieuwwaarde, dagwaarde of taxatiewaarde. Meestal is laatstgenoemde de beste optie voor u als youngtimer eigenaar.

Wat de gek ervoor geeft of toch niet?

Elke youngtimer is uniek, maar wat alle exemplaren gemeen hebben is dat ze minimaal 15 jaar oud zijn en daarmee hun cataloguswaarde al verder achter ze ligt. Wanneer er sprake is van schade door eigen toedoen, overmacht of door een ander, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten welke kosten en waarde uw youngtimer verzekeraar of WA-verzekeraar moeten vergoeden. 

Met name wanneer u hierbij te maken krijgt met partijen die weinig tot geen ervaring hebben met youngtimers, kan dit tot vervelende discussies leiden. “Een oude auto is toch niks meer waard”. Om te voorkomen dat u wordt afgescheept met een veel te lage vergoeding voor de herstelkosten, raden wij daarom aan om een deskundig taxatierapport voor uw youngtimer op te laten stellen.

Met name bij schade door een tegenpartij kan er al snel discussie ontstaan over de vergoeding. Wanneer u voor uw youngtimer alleen WA-verzekerd bent krijgt u de herstelkosten, dagwaarde of nieuwwaarde vergoed. In de praktijk pakt dit voor u vaak niet gunstig uit. De verzekeraar van de tegenpartij zal mogelijk uitgaan van de laagst mogelijke optie.

1229

De taxatiewaarde van uw youngtimer bepalen

Juist om discussie achteraf te voorkomen stellen wij een deskundig taxatierapport verplicht voor onze youngtimer verzekeringen.

Om de taxatiewaarde van uw youngtimer te bepalen, werken wij nauw samen met een breed netwerk aan gespecialiseerde taxateurs door het hele land. Een taxateur kan zowel bij u thuis of op een andere gewenste locatie langskomen om uw klassieker te taxeren.

Voor het bepalen van de waarde kijkt een taxateur onder andere naar de volgende zaken:

  • Leeftijd van uw youngtimer;
  • Merk, type en uitvoering;
  • Aanwezigheid van originele onderdelen (matching numbers);
  • Onderhoudsstatus en onderhoud geschiedenis;
  • Aantal geregistreerde exemplaren wereldwijd;
  • Actuele verkoop/veilingprijzen voor vergelijkbare exemplaren.

Op basis van alle bovenstaande zaken stelt de taxateur een taxatierapport op. Omdat de waarde van uw youngtimer onderhevig is aan verandering, zijn de meeste taxatierapporten maximaal drie jaar geldig. Daarna raden wij een hertaxatie aan.

Het grootste voordeel van de taxatiewaarde is dat deze doorgaans hoger ligt dan de dagwaarde. In geval van schade of totaalverlies, ongeacht de situatie, weet u zodoende zeker dat u de juiste waarde krijgt uitgekeerd!

23 mei 2022

Verzekeren en financieel

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen