Youngtimer regeling blijft ook in 2020 ongewijzigd

16 januari 2020

Verzekeren en financieel

Dat youngtimers onder met name zelfstandig ondernemers populair zijn komt voornamelijk door de gunstige fiscale voorwaarden. De speciale bijtellingsregeling of ook wel youngtimer regeling genoemd, maakt het mogelijk om tegen relatief lage kosten in een luxe youngtimer te rijden. Het goede nieuws is dat deze regeling ook in 2020 gewoon ongewijzigd blijft. Wij leggen uit hoe ook u hiervan kunt profiteren.

In het afgelopen jaar zijn er al de nodige veranderingen doorgevoerd om de CO2-uitstoot terug te dringen. Zo heeft de vertrouwde Euro95 benzine plaats moeten maken voor de nieuwe E10 brandstof en lijken diesels in rap tempo uit het straatbeeld te verdwijnen.

Bij veel eigenaren van youngtimers rees daarom de vraag wat 2020 voor hun zou brengen. Gelukkig lijkt het erop dat de aantrekkelijke bijtellingsregeling voor zakelijke rijders in ieder geval dit jaar ongewijzigd blijft.

Overigens heeft de overheid wel een opmerkelijk plan voorgesteld waarmee wellicht ook Tesla-eigenaren onder deze regeling zullen vallen.

Youngtimer regeling

Hoe zit het ook alweer met de bijtelling? Wanneer u als ondernemer een nieuwe auto aanschaft, moet u bijtelling afdragen aan de fiscus over de nieuwwaarde. Voor bijna alle nieuwe auto’s betreft de bijtelling in 2020 nu 22%. Voorheen golden hier nog verschillende bijtellingcategorieën voor, maar de overheid wil af van die verschillen en introduceert dit jaar daarom één percentage. Uitzondering hierop zijn volledig elektrische auto’s, waarvan de bijtelling in 2020 8% bedraagt.

Het nadeel van een bijtelling die over de nieuwwaarde van een auto wordt berekend is de zeer snelle afschrijving. Op het moment dat u de showroom verlaat is uw gloednieuwe bolide al aanzienlijk in waarde gedaald.

In het geval van youngtimers ligt het bijtellingspercentage een op 35%, maar wordt deze wel over de dagwaarde berekend. De dagwaarde ligt natuurlijk een stuk lager dan de oorspronkelijke nieuwwaarde. Bijkomende voordelen zijn de veel lagere afschrijvingskosten en dat u de kosten voor brandstof en onderhoud net als bij moderne auto’s gewoon van uw winst mag aftrekken.

Deze voordelen maken dat youngtimers financieel zeer aantrekkelijk zijn voor ondernemers. In een eerder verschenen artikel is bovendien terug te lezen dat er dit jaar een aantal prachtige luxe modellen toetreden tot de youngtimer generatie. Een youngtimer betreft een auto van 15 jaar en ouder.

1093

Kritiek van Tesla

Vanuit Tesla rijders klinkt er echter steeds meer kritiek op de Nederlandse bijtellingsregels. De subsidies voor elektrische auto’s worden namelijk dit jaar verder afgebouwd en de bijtelling verhoogd van 4% naar 8%.

Dat zou betekenen dat zakelijke rijders in een minder milieuvriendelijke youngtimer een stuk goedkoper uit zijn dan zakelijke rijders in een Tesla. Dit rijmt natuurlijk niet met het beoogde klimaatbeleid van de overheid.

Er gaan daarom vanuit de overheid geluiden op om Tesla’s van 5 jaar en ouder ook onder de youngtimer regeling onder te brengen. Op het moment van schrijven is hier echter nog geen definitief besluit over genomen.

2020 goed jaar voor youngtimers

Al met al lijkt 2020 een uitstekend jaar voor youngtimers te worden. Naast de ongewijzigde bijtellingsregeling doen er dit jaar ook veel nieuwe youngtimer modellen hun intrede. Wilt u ook in 2020 verzekerd zijn van optimale dekking bij schade of diefstal? Bereken dan hier direct uw premie voor onze youngtimerverzekering.

16 januari 2020

Verzekeren en financieel

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen