Youngtimers uitgelicht – De Aston Martin Virage

14 juni 2022

Besproken youngtimers

Britse youngtimerliefhebbers opgelet! Want wat moet het heerlijk zijn om een dag door te brengen met deze bolide. In dit artikel lichten we de Aston Martin Virage uit. Wellicht is het design niet helemaal het beeld dat u zou verwachten bij een Aston Martin, maar dat maakt de Virage absoluut niet minder begeerlijk.

Aston Martin staat voor Britse klasse, luxe en sportiviteit. De Aston Martin Virage is dan ook gebouwd met de Britse passie voor auto’s en heeft een krachtige motor. Wie echter denkt aan een exclusief sportwagenmerk als Aston Martin, denkt niet snel aan een stationwagen. Dat is precies wat deze Aston Martin een vreemde eend in de bijt maakt tussen de andere sportwagens.

De Aston Martin Virage, waarvan twee generaties zijn ontwikkeld tussen 1989 en 2000, is een unieke youngtimer met een eigen verhaal. Bovendien kan deze Brit wel eens interessante “future classic” worden.

Wat is het verhaal achter de Aston Martin Virage?

Aston Martin staat voornamelijk bekend om zijn iconische luxe Britse sportwagens, echter kon de Britse automaker tóch worden overgehaald om een stationwagen te bouwen. Het bedrijf bouwt al zijn auto's immers met de hand, dus een afwijking van het gebruikelijke ontwerp was niet ongebruikelijk.

De Virage werd in 1988 voor het eerst onthuld op de Birmingham Motor Show. Het model maakte daar direct indruk, onder meer door de met de hand gebouwde carrosserie die exclusiviteit en luxe uitstraalde.

De Virage nam zodoende eind jaren tachtig het stokje over van het V8-model, dat in de basis een ontwerp uit de jaren zestig was en waarmee Aston Martin het twee decennia lang ver had geschopt.

Met een totaalgewicht van bijna 1.800 kilo kan hij zich meten met sommige Duitse sedans uit die tijd. De royale overhangen en de relatief korte wielbasis zorgen desondanks voor een uitstekende wegligging.

Net zoals veel andere Britse automerken bevond Aston Martin zich in de jaren negentig in een lastig economisch klimaat, waarbij de jaarlijkse productie gedurende de hele productieperiode van het model slechts enkele tientallen eenheden per jaar bedroeg.

De 5,3-liter V8 werd al snel aangevuld met een 6,3-liter motor, in de hoop om de verkopen wat op te schroeven, maar deze bleven naar huidige maatstaven achter. Aan het einde van het modeljaar 2000 waren er slechts 1.050 van alle Virage-gerelateerde modellen geproduceerd.

Technische specificaties, een motor die blijft geven

De exclusieve Virage had een verbazingwekkend slanke styling, bereikte in slechts 6 seconden 0-60 km/u en had een topsnelheid van 158 km/u. Een destijds populair Amerikaans automagazine genaamd Sports Car International schreef zelfs over een eerste testrit: “Acceleration just never seems to run out.”.

Om deze grote, zware auto met een totaalgewicht van bijna 1.800 kilo voort te laten bewegen heeft de Aston Martin Virage een vermogen van 330 pk. In het begin van de jaren negen kostte de Aston Martin Virage €140.000. Momenteel brengt een Virage, afhankelijk van de staat van de auto, rond de €100.000 tot zelfs €200.000 op.

Bent u in het bezit van een Aston Martin youngtimer, maar nog niet van een passende verzekering? Wij verzekeren ook exclusieve future classics.

14 juni 2022

Besproken youngtimers

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen