Dagwaarde

De dagwaarde van de auto is het bedrag de een auto op dit moment, volgens de verzekeraar, waard is. De waarde geeft een indruk van de prijs van een vergelijkbare vervangende auto. Zou je dezelfde auto als die je hebt opnieuw willen kopen, dan ben je vaak meer geld kwijt. De dagwaarde is dus slechts een administratieve term die verzekeraars gebruiken en deze kan van belang zijn bij een autoverzekering afsluiten of als je een schade wilt claimen.

Dagwaarde auto bepalen

Om de dagwaarde van je auto te bepalen, houdt de verzekeringsmaatschappij rekening met de leeftijd van de auto en de cataloguswaarde. Dit is de waarde die de auto nieuw bij de dealer had. Elk jaar dat de auto ouder wordt, wordt hij minder waard.

Let op: In het geval van een uniek verzekerd object (youngtimer, sporttimer of oldtimer) wordt door de verzekeraar niet gekeken naar dagwaarde, maar naar vervangingswaarde of taxatiewaarde. Als je bijvoorbeeld een oldtimer hebt die er nog heel goed bij staat, wordt niet uitgegaan van een dagwaarde als verzekerde som , maar dan wordt er rekening gehouden met de vervangingswaarde/taxatiewaarde van het voertuig.

Dagwaarde auto berekenen

Als u een verzekering afsluit op basis van dagwaarde, dan wordt dit automatisch bepaald. De dagwaarde is echter een indicatie! Daardoor is ook niet mogelijk om de dagwaarde van je auto zelf te berekenen. Je kunt wel een indicatie krijgen van de dagwaarde door te kijken voor welke bedragen soortgelijke auto’s worden aangeboden. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken op occasion sites of door de koerslijst van de ANWB te bekijken. Dit zijn echter wel de verkoopprijzen, daar zit dus nog de commerciële marge in.

Schade door tegenpartij

Bent u alleen WA-verzekerd en is de schade door een andere automobilist veroorzaakt? Dan krijgt u de herstelkosten, dagwaarde of nieuwwaarde vergoed. Als de kosten van schade lager liggen dan de dagwaarde, krijgt u de herstelkosten vergoed. U kunt dan uw auto laten repareren. Als de schade aan uw auto meer gaat kosten dan uw auto waard is, dan is uw auto total loss. U krijgt dan de dagwaarde vergoed.