Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een auto van minimaal vijftien jaar oud is die in de toekomst een klassieker (oldtimer) wordt zodra deze oud genoeg is. De youngtimer is dus een oldtimer in wording die een bepaalde rol heeft gespeeld in de autowereld of juist kenmerkend is voor een merk of type auto. Dit betekent overigens niet dat enkel sportauto’s in aanmerking komen, ook gezinsauto’s worden gezien als youngtimer. Wel zijn er misvattingen over wat nu exact een youngtimer is, dit komt omdat het begrip youngtimer betrekkelijk nieuw is.

Ook al klinken youngtimer en oldtimer als een Engels leenwoorden, in Engeland spreekt men alleen over classic cars. De youngtimer-term kent zijn oorsprong uit Duitsland en wordt daar omschreven als een auto die een bepaalde verzamelwaarde heeft maar nog geen oldtimer is. Ook in Duitsland is er geen exacte definitie van een youngtimer, zelfs auto’s uit de jaren ’70 worden gezien als youngtimers.

Fiscale voordelen youngtimer

De Belastingdienst biedt ondernemers de mogelijkheid om gebruik te maken van de youngtimer-regeling. Deze kop heet echter bij de Belastingdienst ‘Auto ouder dan 15 jaar’. De auto die 15 jaar oud is fiscaal gezien aantrekkelijk voor ondernemers. Zo mag men 35% bijtellen over de waarde in het economisch verkeer. Ondernemers kiezen daardoor snel voor een Duitse of Zweedse youngtimer met een relatief lage kilometerstand. Op deze manier kan men goedkoop rijden in een betrouwbare auto. Overigens blijven het oudere auto’s en zijn onderhoudskosten veelal hoger

Youngtimer voor de liefhebber

De zakelijke rijder kiest vanuit zakelijk oogpunt voor een betrouwbare auto. De liefhebber rijdt vooral met mooi weer en koestert zijn youngtimer, feitelijk net als een oldtimer. Hierin is een verschil te zien in gebruik. Hierbij zijn exotische merken populairder en wordt er ook meer gekozen voor coupe’s en cabriolets die bijzonder geschikt zijn voor het rijden met mooi weer. Deze twee soorten rijders zijn overigens niet over een kam te scheren en worden ook door elkaar gehaald. Een ondernemer kan tenslotte ook een cabriolet voor de liefhebberij zakelijk aanmerken door er bijtelling over te betalen.