De verschillen tussen een youngtimer verzekering en een standaard autoverzekering

20 november 2020

Verzekeren en financieel

Er zijn genoeg verschillen tussen nieuwe auto’s en youngtimers. Denk aan verschillen in onderhoud, aanschaf en de wegenbelasting. Maar hoe zit het verzekeringstechnisch? Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen een standaard autoverzekering en een youngtimer verzekering.

Youngtimers blijven onverminderd populair in Nederland, mede vanwege de vele voordelen die auto’s van 15 jaar en ouder bieden. Zo betaalt u relatief weinig voor de aanschaf van een luxe auto met uitstekende prestaties. Mits u een goed verzorgde youngtimer aanschaft kunt u daar bovendien nog jaren plezier van hebben.

Voor ondernemers bieden youngtimers ten opzichte van nieuwe auto’s vooral aantrekkelijke fiscale voordelen. Zo wordt de bijtelling van uw youngtimer berekend over de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde en valt de afschrijving over een youngtimer natuurlijk veel lager uit. Alles bij elkaar kan een youngtimer dus een slimme investering zijn.

In een eerder verschenen artikel vindt u een aantal interessante youngtimers uit 2005 die in 2020 hun intrede bij de youngtimerclub mochten maken.

Een youngtimer verzekering is altijd maatwerk

Ook voor een youngtimer heeft u een passende verzekering nodig. Het risico op schade of diefstal is namelijk niet meer of minder dan bij een nieuwe auto. Toch zijn er wel een aantal belangrijke verschillen tussen een youngtimer verzekering en een standaard autoverzekering.

In de eerste plaats draait het bij het verzekeren van een youngtimer bijna altijd om maatwerk. De dekking en premieopbouw zijn bijvoorbeeld afhankelijk van hoe u de youngtimer gebruikt, is dat dagelijks voor uw werk of alleen hobbymatig?

Misschien wilt u daarnaast een nieuw gekochte youngtimer eerst (laten) restaureren, beschikt u over een grotere verzameling youngtimers of is uw youngtimer vooral een beleggingsobject. Dit zijn allemaal zaken die mede bepalen wat de beste dekkingen en voorwaarden voor uw situatie zijn.

1167

Verschil in premieopbouw

Naast de samenstelling en dekking bent u waarschijnlijk vooral benieuwd wat het verschil in premieopbouw is tussen een youngtimer verzekering en standaard auto verzekering.

Voor een standaard autoverzekering wordt de hoogte van de premie doorgaans bepaald aan de hand van de nieuwwaarde of cataloguswaarde van de auto. Het grote nadeel is dat u dus een vrij hoge premie betaalt over een waarde die sterk daalt op het moment dat de auto de showroom verlaat.

Voor een youngtimer verzekering wordt de hoogte van de premie op basis van de dagwaarde of taxatiewaarde van de auto bepaald. De dagwaarde ligt natuurlijk flink lager dan de nieuwwaarde, waardoor de verzekeringspremie van een youngtimer door de bank genomen lager is dan bij een standaard autoverzekering.

Afsluiten van een youngtimer verzekering

Doordat er bij een standaardautoverzekering minder maatwerk nodig is, kan het afsluiten van een dergelijke verzekering snel en eenvoudig geregeld worden. Toch is ook het afsluiten van een youngtimer verzekering absoluut niet ingewikkeld.

Wanneer u bovendien uw youngtimer door een specialist laat verzekeren, doet u zaken met een partij die precies weet wat uw youngtimer nodig heeft en u advies op maat kan geven. Vergeet tot slot niet om ook een WA-verzekering voor uw youngtimer af te sluiten.

De belangrijkste verschillen tussen een youngtimer verzekering en standaard autoverzekering op een rij:

  • Een youngtimer verzekering vraagt om meer maatwerk
  • Voor een youngtimer betaalt u doorgaans een lagere premie dan voor een standaard autoverzekering
  • U kunt gebruik maken van gespecialiseerde youngtimer verzekeraars

20 november 2020

Verzekeren en financieel

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen