Geschiedenis Chrysler Crossfire

23 februari 2024

Besproken youngtimers

Mark Reus

De Chrysler Crossfire was het eerste kind uit het huwelijk tussen Mercedes-Benz en Chrysler. Hoewel het koppel uiteindelijk weer uit elkaar ging, is deze Duits-Amerikaanse sportwagen twintig jaar later een gewilde klassieker aan het worden.

In 1998 kondigden Mercedes-Benz en Chrysler aan te fuseren en werd het nieuwe bedrijf omgedoopt tot DaimlerChrysler. Door het combineren van elkaars krachten hoopten de Duitsers en Amerikanen hun concurrentievermogen op lange termijn veilig te stellen.

Het bleek echter geen gelukkig huwelijk en nog geen tien jaar later verkocht Daimler-Benz zijn belang in Chrysler. Toch is er uit dit kortstondige huwelijk een mooi kind ontsprongen.

 

1246

Chrysler Crossfire eerste liefdesbaby

De moeizame relatie tussen Mercedes-Benz en Chrysler kwam onder meer tot uiting in het modellengamma. Pas vijf jaar na de fusie werd de eerste gezamenlijk ontwikkelde auto gepresenteerd, de Chrysler Crossfire. Het moest de ultieme combinatie zijn van degelijk Duitse techniek en sportief Amerikaans design. 

Het is overduidelijk dat Chrysler veel leentjebuur heeft gespeeld bij Mercedes. Het platform, de ophanging en de aandrijflijn waren afkomstig van de Mercedes SLK. Onder de motorkap huist een 3,2-liter V6 met 215 pk en 310 nm, wat voor die tijd niet heel veel was. De Crossfire is dan ook meer gericht op de gemoedelijke dan sportieve rijder. Dit tekort aan paardenkrachten werd later deels goedgemaakt door de SRT-6, waarin het vermogen steeg naar 330 pk en 420 nm.

Het excentrieke design van de sportwagen kwam uit de pen van Eric Stoddard. De lange motorkap met geïntegreerde randen geven de sportwagen samen met brede schouderpartij een krachtig design. Tegelijkertijd zorgen de vele rondingen voor aaibaarheid. 

De markante styling is doorgetrokken in het interieur en daar zijn veel onderdelen van Mercedes zichtbaar. De lay-out van het dashboard komt overeen met dat van de SLK en ook veel bedieningselementen zijn direct van deze sportwagen overgenomen.

Door de vrij hoge gordel en kleine ramen kan het voor eigenaren vrij claustrofobisch voelen. Het zicht naar achteren wordt belemmerd door de automatische spoiler, die omhoog komt zodra de Crossfire de 90 km/u bereikt.

Chrysler Crossfire prijzen

De Crossfire was tussen 2003 en 2008 verkrijgbaar als coupe of roadster voorzien van een soft-top. De sportwagen nam het destijds op tegen onder andere de Audi TT, Mazda RX-8 en Nissan 350Z. 

Chrysler had de ambitie om jaarlijks 20.000 Crossfire’s te verkopen. Hoewel dat in 2005 lukte, daalden de verkopen in de jaren daarna gestaag en werden deze in 2008 gestaakt. Dat was onder andere te wijten aan het ongelukkige huwelijk tussen de twee autofabrikanten en hun scheiding. Chrysler zou voor een mogelijke opvolger van de Crossfire een geheel nieuw eigen platform moeten gebruiken. Daarnaast ontstond in 2008 de financiële crisis, wat kopers huiverig maakte om een sportwagen aan te schaffen en Chrysler ertoe dwong om te snijden in de kosten om te overleven. 

Uiteindelijk zijn er wereldwijd in totaal 76.014 exemplaren van de Crossfire verkocht, waarvan het overgrote deel in de Verenigde Staten. 

Inmiddels begint de jonge sportwagen op te vallen bij verzamelaars. Volgens Hagerty werden er in 2015 slechts 5 openbaar geveild, maar is dat aantal in 2023 opgelopen naar meer dan 70. Op Gaspedaal.nl staan er op het moment van schrijven 33 stuks te koop, met vraagprijzen tussen €5.944 en €19.999.

23 februari 2024

Besproken youngtimers

Mark Reus

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen