De youngtimer regeling voor ZZP’ers

21 oktober 2020

Verzekeren en financieel

Als ZZP’er is het belangrijk om slimme investeringen te maken en uw kosten zo laag mogelijk te houden. Als het gaat om de aanschaf van een nette auto voor uw bedrijf kan een youngtimer daarom de ideale keuze zijn. Voor relatief weinig geld rijdt u in een mooie youngtimer waarmee u goed voor de dag kunt komen bij uw klanten. Bovendien profiteert u van diverse financiële voordelen.

De kans is groot dat u ook als ZZP’er een representatieve auto nodig heeft voor klantbezoeken, al dan niet in combinatie met privégebruik. Toch wilt u natuurlijk voorkomen dat een auto te zwaar op uw bedrijfskosten weegt. Steeds meer ondernemers kiezen daarom voor een youngtimer. Ten opzichte van een reguliere auto biedt een youngtimer voor ondernemers namelijk tal van financiële en fiscale voordelen.

Bovendien is er een riant aanbod van uitstekend onderhouden en relatief luxe auto’s die inmiddels 15 jaar of ouder zijn. Dit jaar kwamen er bijvoorbeeld een aantal interessante modellen uit 2005 op de youngtimer markt, zoals de BMW 3-serie E90 en de Volkswagen Passat B6. Dankzij de youngtimer regeling voor ZZP’ers en ondernemers betaalt u een fractie van de nieuwwaarde en profiteert u van interessante fiscale voordelen.

Minder bijtelling

Het belangrijkste voordeel van de youngtimer regeling voor ondernemers betreft de bijtelling. Wanneer u een gloednieuwe auto zou kopen, betaalt u op dit moment, met uitzondering van elektrische auto’s, 22% bijtelling over de nieuwwaarde. Het nadeel van deze vorm van bijtelling is dat er met name in de eerste jaren relatief veel waarde op auto wordt afgeschreven, terwijl het bijtellingstarief over de nieuwwaarde ongewijzigd blijft. Hierdoor draagt u relatief veel geld af voor een auto waarvan de actuele waarde allang niet meer overeenkomt met de nieuwwaarde.

Voor een auto van 15 jaar en ouder betaalt u met 35% weliswaar een hoger bijtellingstarief, maar wordt deze berekend over de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Ook valt de afschrijving op youngtimers veel lager uit dan voor nieuwe auto’s. Uiteraard kunt u als ondernemer of ZZP’er net als voor nieuwe auto’s de kosten voor brandstof en onderhoud voor uw youngtimer van uw winst aftrekken.

1104

Mogelijke valkuilen

Om volop te kunnen profiteren van uw youngtimer is het wel belangrijk dat u een aantal mogelijke valkuilen omzeilt. Ten eerste wilt u natuurlijk geen kat in de zak kopen. Oudere auto’s kunnen bijvoorbeeld onderhoudsgevoeliger zijn.

Een aantal zaken om extra op te letten bij aankoop van een youngtimer zijn:

  • Onderhoudsgeschiedenis
  • Betrouwbaarheid verkopende partij
  • Kilometerstand

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van kritische punten waar u op moet letten bij de aankoop van een youngtimer.

De tweede mogelijke valkuil is de CO2-uitstoot van een youngtimer. Met een zware dieselauto komt u bijvoorbeeld tegenwoordig veel milieuzones niet meer in. Gelukkig zijn er genoeg (benzine) youngtimers op de markt waarbij dit (voorlopig) geen probleem hoeft te zijn.

Uw youngtimer verzekering

Naast de aanschaf, bijtelling en onderhoud mag ook een goede youngtimer verzekering natuurlijk niet ontbreken.

Voor uw premieopbouw wordt er eveneens uitgegaan van de dagwaarde van uw youngtimer en niet van de nieuwwaarde. Hierdoor betaalt u voor uw youngtimer eveneens een lagere premie ten opzichte van een reguliere autoverzekering. Bij sommige verzekeraars hoeft u als ondernemer of ZZP’er geen btw af te dragen over de premie of kunt u deze terugvragen bij de belastingdienst.

21 oktober 2020

Verzekeren en financieel

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen