Wat is de dagwaarde van uw youngtimer

15 mei 2020

Verzekeren en financieel

Het begrip dagwaarde zorgt vaak voor verwarring bij youngtimer eigenaren. Zo betekent dagwaarde voor uw youngtimerverzekeraar iets heel anders dan voor de fiscus. Daardoor kan het gebeuren dat beide partijen twee verschillende prijskaartjes aan dezelfde youngtimer hangen! Wij leggen u uit wat precies de verschillen zijn, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.  

Het juridische en fiscale landschap kan behoorlijk complex zijn als het gaat om uw youngtimer. Wat zijn bijvoorbeeld de bijtellingstarieven voor uw youngtimer als deze op de zaak staat en wanneer komt mijn youngtimer in aanmerking voor de overgangsregeling?

Ook het begrip dagwaarde roept nogal wat vragen op. Bij de Belastingdienst heeft deze term namelijk een andere betekenis dan voor uw youngtimerverzekering. Toch is het belangrijk om in beide gevallen goed helder voor ogen te krijgen wat dagwaarde betekent voor zowel uw youngtimer als uw portemonnee.

Dagwaarde voor de Belastingdienst

Bent u ondernemer en staat uw youngtimer op de zaak, maar rijdt u deze ook privé? Dan betaalt u 35% bijtelling over de dagwaarde, dus niet over de nieuwwaarde.

Om te bepalen wat u aan bijtelling moet afdragen over uw youngtimer, wordt er door de fiscus een dagwaarde toegekend aan uw bolide. Bij de Belastingdienst wordt de dagwaarde van uw youngtimer bepaald aan de hand van de waarde in het economisch verkeer (WEV). Om die waarde te achterhalen maakt de fiscus gebruik van bronnen zoals de ANWB/Bovag koerslijst, maar kijkt zij ook naar websites als Marktplaats of Ebay.

Houdt er dan ook rekening mee dat de dagwaarde die de Belastingdienst aan uw youngtimer toekent lager kan liggen dan wat u zelf voor de aanschaf heeft betaald. Het blijft een enigszins grijs gebied hoe de dagwaarde van uw youngtimer tot stand komt, wat tot discussie kan leiden. Wij raden u aan om bij twijfel informatie in te winnen bij een belastingadviseur.

1086

Dagwaarde youngtimerverzekering

De tweede partij die met een dagwaarde werkt is uw verzekeraar. Bij het afsluiten van een nieuwe polis wilt u natuurlijk weten hoeveel u vergoed krijgt bij schade of diefstal. Uw youngtimerverzekeraar geeft daarom ook een dagwaarde aan uw youngtimer.

Voor het bepalen van de dagwaarde gaat een verzekeraar echter anders te werk dan de Belastingdienst. Zo zal er een gespecialiseerde taxateur langskomen om de juiste waarde te bepalen. Een taxateur kijkt onder andere naar:

  • Actuele marktwaarde
  • Technische staat van de auto
  • Onderhoudsgeschiedenis
  • Aanwezigheid van bijzondere opties of uitvoeringen

Uw youngtimerverzekeraar kijkt dus niet alleen naar de gemiddelde marktwaarde van uw youngtimer, maar ook naar individuele facetten. De Belastingdienst kijkt niet naar dergelijke zaken en daarom ligt de door de fiscus bepaalde dagwaarde doorgaans lager dan die een verzekeraar toekent aan uw youngtimer.

Weet wat uw youngtimer waard is

Een andere situatie waarin de dagwaarde eveneens een belangrijke rol speelt is bij de aankoop of verkoop van een youngtimer.

Bij verkoop kunt u natuurlijk het beste de dagwaarde aanhouden die door uw verzekeraar is vastgesteld. Uiteindelijk is het uiteraard de vraag hoe graag u uw youngtimer wilt verkopen of wat een ander ervoor over heeft. Met een gedegen taxatie staat u in ieder geval sterker in zowel het verkoop- als aankoopproces.

15 mei 2020

Verzekeren en financieel

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen