Welke invloed heeft dagelijks of hobbymatig gebruik op uw youngtimer polis

13 augustus 2020

Verzekeren en financieel

Een youngtimer kan uitstekend voor woon–werkverkeer worden gebruikt, maar is voor veel autoliefhebbers vooral een fijne hobby. Of u een youngtimer voor dagelijks of hobbymatig gebruik aanhoudt is echter wel van grote invloed op uw youngtimer verzekering. Waar trekt een verzekeraar de grens en wat betekent dit voor uw polis?

Iedereen heeft zijn eigen redenen om in een youngtimer te rijden. Voor ondernemers bieden youngtimers bijvoorbeeld interessante fiscale voordelen. Voor anderen gaat het om het rijgenot en het verlangen naar een stukje nostalgie. Ook dit jaar bereikten veel aantrekkelijke bolides uit 2005 de respectabele leeftijd van 15 jaar. Dit zijn uitstekend uitgevoerde, degelijke en zelfs relatief luxe youngtimers die nog lang niet zijn afgeschreven.

Wie eenmaal de trotse eigenaar is van een youngtimer doet er natuurlijk goed aan om deze verzekeren. Een vraag die uw verzekeraar in dat geval zal stellen is of u de auto voor dagelijks of hobbymatig gebruik gaat inzetten. Het antwoord op deze vraag heeft namelijk veel invloed op de samenstelling van uw youngtimer verzekering.

1124

Dagelijks gebruik youngtimer

Bent u van plan om uw youngtimer te gebruiken voor woon-werkverkeer of gaat deze op de zaak? Dan profiteert u van een aantal interessante fiscale voordelen. Zo betaalt u bijtelling over de dagwaarde van de youngtimer en heeft u veel lagere afschrijvingskosten. Ook voor 2020 heeft de overheid al aangegeven dat deze youngtimer regeling ongemoeid blijft.

Voor het verzekeren van een youngtimer voor dagelijks gebruik gelden eigen voorwaarden. Zo moet u minstens 10.000 kilometer per jaar rijden met uw youngtimer. Hoewel uw youngtimer zelf natuurlijk adequaat beveiligd dient te worden, is een afgesloten stalling daarentegen niet verplicht.

Doordat het risico op calamiteiten toeneemt naarmate u vaker op de weg zit met uw youngtimer, ligt de premie doorgaans iets hoger. Wanneer uw youngtimer op de zaak staat hoeft u bij sommige verzekeraars alleen de premie exclusief btw te betalen. Uw youngtimer wordt in dat geval verzekerd op basis van de taxatiewaarde.

Hobbymatig gebruik youngtimer

Youngtimers zijn natuurlijk heerlijke auto’s om in te rijden en voor veel autoliefhebbers is het een leuke manier om weer even terug in te tijd te gaan. Wellicht heeft u een restauratieproject in uw garage staan waar u veel tijd aan spendeert, met als doel om er uiteindelijk af en toe mooie ritten me te maken.

Rijdt u minder dan 10.000 kilometer per jaar met uw youngtimer? Dan spreekt uw verzekeraar van hobbymatig gebruik en gelden er andere polisvoorwaarden dan bij dagelijks gebruik. Bij hobbymatig gebruik is een afgesloten stalling wel een vereiste en is het bezit van een tweede auto voor dagelijks gebruik verplicht.

Het voordeel is dat u geen schadevrije jaren nodig heeft voor deze youngtimer verzekering. De premie wordt gebaseerd op basis van de taxatiewaarde, waarbij de verzekeraar ervan uitgaat dat uw auto minder risico loopt op calamiteiten gezien het minimaal aantal kilometers dat jaarlijks wordt gereden.

Uiteraard kunnen de verzekeringsvoorwaarden voor zowel dagelijks als hobbymatig gebruik per verzekeraar verschillen. Zo bieden wij speciaal voor restauratieprojecten een aangepaste verzekering. Ook wanneer u een youngtimer verzameling bezit met investeringsobjecten behoort maatwerk tot de mogelijkheden. Op onze website vindt u meer informatie over onze dekkingen of kunt u eenvoudig uw premie vergelijken.

13 augustus 2020

Verzekeren en financieel

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen