Winterbanden onder uw youngtimer

18 november 2022

Onderhoud en schade

Met de relatief zachte winters vragen steeds meer mensen zich af of het nog wel nut heeft om winterbanden onder hun auto te monteren. Zijn all season banden bijvoorbeeld niet goed genoeg voor in de winter? 

In dit artikel leggen we uit waarom het verstandig is voor auto’s en zeker voor youngtimers om ondanks de milde winters toch winterbanden te laten monteren.

1235

Zachte winters kunnen verraderlijk zijn
De Nederlandse zachte winters laten lijken dat u geen winterbanden nodig heeft. Het tegendeel is waar. Lichte nachtvorst kan al zorgen voor gevaarlijke gladheid van het wegdek of voor opgevroren mist, dat vaak samengaat met slecht zicht.

Met name de oudere youngtimers beschikken nog niet over slimme veiligheidssystemen waar moderne auto’s wel over beschikken, zoals verschillende rijhulpsystemen. Mede hierdoor bent u dan extra afhankelijk van een optimale wegligging van uw youngtimer.

Winterbanden worden onderschat
All season banden kunnen in elk seizoen worden gebruikt. Het materiaal van deze banden zit tussen dat van zomer- en winterbanden in, waardoor all season banden zacht blijven bij koudere temperaturen en harder zijn bij warmere temperaturen. Het lijkt alsof deze banden daardoor ideaal zijn voor elk seizoen. 

Winterbanden hebben echter vanaf 7 graden Celsius meer grip dan elk ander soort band en zijn daardoor veiliger. Het verschil in remweg op een nat of glad wegdek tussen zomer- en winterbanden is zo groot, dat u zonder winterbanden uw rijstijl moet aanpassen om zo veilig te kunnen blijven rijden. Het kan daarom ook bij mildere winters toch verstandig zijn om over te schakelen op winterbanden.


Het is geen verplichting of noodzaak om met uw youngtimer te wisselen naar winterbanden. Met all season banden kunt u nog steeds veilig de weg op, alleen moet u er dan wel op letten dat de remweg een stuk langer is en de kans op doorglijden is groter, omdat uw youngtimer minder grip heeft. 

Worden winterbanden door uw youngtimer-verzekeraar verplicht gesteld?
Vaak ontvangen wij de vraag of winterbanden verplicht worden gesteld door een youngtimer-verzekeraar?

In principe zijn winterbanden niet verplicht. In Nederland zijn winterbanden bijvoorbeeld niet verplicht, maar raden wij het wel aan vanwege uw veiligheid. 

In sommige andere landen zijn winterbanden in sommige gevallen verplicht bij winterse omstandigheden. Bezoekt u met uw youngtimer Duitsland voor een kerstmarkt of Oostenrijk voor de wintersport? Dan moeten uw all season banden aan bepaalde specificaties voldoen. In Italië, Kroatië, Slowakije en Tsjechië zijn tijdens de wintermaanden alleen winterbanden toegestaan.

Conclusie
Zeker voor youngtimers bieden winterbanden meerwaarde voor uw rijervaring. Om extra veilig te rijden in de winterse weersomstandigheden is het verstandig om winterbanden te laten monteren onder uw youngtimer. 

Het is daarbij fijn dat de autobanden onder uw youngtimerverzekering vallen. Zo bent u ook gedekt bij schade door extreme weersomstandigheden. Bent u al in het bezit van een youngtimer, maar heeft u nog geen passende verzekering? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan.

 

18 november 2022

Onderhoud en schade

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen