Is een youngtimer iets voor mij?

21 oktober 2022

Verzekeren en financieel

Misschien speelt u al enige tijd met de gedachte om een youngtimer aan te schaffen, maar past een youngtimer wel bij uw verwachtingen en waar moet u allemaal rekening mee houden als het gaat om zaken als onderhoud en verzekeren? Wij helpen u graag op weg met uw overwegingen, zodat u geen miskoop doet en juist kunt genieten van uw eigen unieke youngtimer. 

We spreken over een youngtimer wanneer een auto tussen de 15 en 30 jaar oud is. Op het moment van schrijven betreft dit dus auto’s met een bouwjaar tot 2007. In tegenstelling tot echte oldtimers beschikken youngtimers al over het nodige comfort en zijn het relatief veilige auto’s. Tegelijkertijd kan een youngtimer juist vanwege zijn leeftijd al veel kilometers op de teller hebben staan en laat de betrouwbaarheid nog weleens te wensen over. 

Ook komen er belasting- en verzekeringstechnisch een aantal zaken om de hoek kijken. Is een youngtimer financieel gezien bijvoorbeeld wel aantrekkelijk? Belangrijke vragen om voor uzelf in kaart brengen voordat u een youngtimer aanschaft. 

De aantrekkingskracht van een youngtimer

Het zal u niet verbazen dat wij natuurlijk meer voor- dan nadelen zien in een youngtimer. Een youngtimer brengt gevoelens van nostalgie met zich mee. Met sommige youngtimers heeft u bovendien iets unieks in handen waarvan de waarde in de toekomst kan toenemen. 

Daarnaast zijn er ook een aantal praktische voordelen aan een youngtimer te benoemen:

  • U betaalt relatief weinig geld voor een uitstekende auto (uit het hogere segment);
  • Zeldzame modellen kunnen in waarde toenemen en een leuke belegging vormen;
  • Ondernemers betaling minder bijtelling over hun youngtimer;
  • U betaalt met een speciale youngtimer verzekering minder premie dan voor een nieuwe auto.
1234

Een youngtimer brengt soms ook extra uitdagingen met zich mee

Ondanks de vele voordelen is een youngtimer wellicht niet voor iedereen geschikt. 

Gezien de leeftijd kan de onderhoudsgevoeligheid van dergelijke auto’s snel toenemen. Voor wie niet vies is van een beetje sleutelen, hoeft dit geen probleem te zijn. Maar voor een ander kan dit juist voor frustratie en extra bezoekjes aan de garage betekenen, met alle kosten van dien.

Daarnaast zijn youngtimers per definitie auto’s met brandstofaandrijving. Door de bank genomen zijn youngtimers minder zuinig en zult u (afhankelijk van hoeveel u ermee rijdt) vaker bij de benzinepomp staan. Daarnaast is er de nodige onzekerheid voor youngtimers vanwege de transitie naar CO2-neutraal rijden. Met name voor oudere dieselauto’s zorgt dit nu al voor problemen met de komst van milieuzones.

Maak van uw eerste youngtimer een succes

Uw eerste ervaring als eigenaar van een youngtimer begint bij de aankoop, dus daar wilt u natuurlijk een succes van maken. Juist bij wat oudere auto´s is het risico op een miskoop groter. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de volgende zaken:

  • Onderhoudsgeschiedenis; Is er ooit schade gereden, is de auto altijd netjes onderhouden?
  • Aanwezigheid originele onderdelen; Dit is met name voor verzamelobjecten een belangrijk punt van aandacht.
  • Betrouwbaarheid verkopende partij; zorg dat u zekerheid heeft over met wie u zaken doet.

Uiteraard is het belangrijk dat u bij de aankoop ook een kentekeninzage bij het RDW aanvraagt én een speciale youngtimer verzekering afsluit. Zo is uw youngtimer tegen een scherpe premie gedekt bij schade. 

21 oktober 2022

Verzekeren en financieel

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen