Na bijna 50 jaar stopt Ford met het produceren van de Ford Fiesta

20 december 2022

Nieuws

In oktober van dit jaar kondigde Ford aan dat het vanaf 2023 stopt met de productie van de populaire Fiesta. Ford gaf aan dat de compacte brandstofauto niet meer in de toekomstvisie van het merk past. De Fiesta zal vervangen worden door een nieuw elektrisch model. Hiermee komt een einde aan een tijdperk van een bijzonder model van de Amerikanen.

Ford produceerde sinds 1976 meer dan 22 miljoen Fiesta’s. Het model leverde Ford meerdere malen de prijs van ‘best verkochte kleine auto van Europa’ op. Ford stopt nu met de productie van de Fiesta, zodat het zich kan focussen op een nieuw elektrisch model.

Zuiniger rijden met de compacte Ford Fiesta tijdens de oliecrisis 
Ford was jarenlang wars van compacte auto’s. De productiekosten te zouden te hoog zijn om te concurreren met alle andere kleine auto’s die destijds op de markt te vinden waren. 

Door de oliecrisis in de jaren zeventig groeide het verlangen bij de consument om zuiniger en goedkoper auto te rijden. Ford speelde direct in op deze wens en startte in 1972 ‘Project Bobcat’, wat uiteindelijk enkele jaren later leidde tot de geboorte van de Ford Fiesta. 

De eerste Ford Fiesta was direct een succes. In de eerste vier productiejaren van de Fiesta waren er al 1 miljoen exemplaren gebouwd. In Spanje werd de Fiesta in 1980 zelfs bekroond tot auto van het jaar.
 

1236

Na bijna 50 jaar rijden er nog steeds talloze Ford Fiesta’s van verschillende generaties rond. En zelfs naar de maatstaven van vandaag de dag heeft Ford zich vast weten te houden aan het oorspronkelijke doel van ‘Project Bobcat’, namelijk een kleine zuinige auto.

De Ford Fiesta geliefd als youngtimer
In 2022 zijn er in totaal zeven generaties Ford Fiesta’s op de markt te vinden. De laatste generatie van de Fiesta werd uitgebracht in 2017. Ford geeft aan dat deze laatste generatie groter, veiliger en efficiënter is dan zijn voorgangers. 

Inmiddels rijden er ook de nodige Ford Fiesta’s rond met het youngtimer-predicaat. In 2022 zijn de tweede tot de vijfde generatie Ford Fiesta officieel youngtimers. Daar komt volgend jaar de zesde generatie Ford Fiesta bij.

Een opvallend model was de tweede versie van de Fiesta, die in 1983 op de markt verscheen. De vorm was in grote lijnen hetzelfde als de eerste, maar de hoeken waren minder scherp waardoor de auto een stuk vriendelijker oogde. Het interieur was daarentegen volledig vernieuwd. Ford noemde de tweede versie van de Fiesta de Mk2. Dit was tevens de eerste Fiesta die met een dieselmotor werd geleverd.

In de periode van 1990 tot 1992 produceerde Ford de Fiesta RS Turbo, de eerste Fiesta met een turbo. Deze sportieve variant kon zijn snelheid opvoeren tot wel boven de 200 km/u. In 1992 werd de productie van de Fiesta RS Turbo stopgezet en vervangen door de XRi, die gelijkwaardige specificaties had.
 

1237

Een youngtimer verzekering voor uw Ford
Ford heeft met zijn Fiesta een aantal mooie generaties op de markt gebracht, waarvan meerdere inmiddels youngtimer zijn. Bent u in het bezit van een Ford-youngtimer of een andere auto van minimaal 15 jaar oud? Dan vertellen wij u graag meer over alle voordelen van een youngtimer verzekering ten opzichte van een standaard autoverzekering, zoals gunstige voorwaarden en een lagere premie. 

20 december 2022

Nieuws

Youngtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen